A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Лидер ли съм?

Annotation

Здравей,

Сигурно си спомняш, че вече търсихме отговор на въпроса: ражда ли се лидерът или се създава?

И двата процеса са валидни за всеки човек. Всеки притежава първоначален вроден потенциал да бъде лидер. Важно е как ТИ ще оползотвориш или доколко уместно ще използваш своя лидерски потенциал.

За да станеш лидер се изискват действия, които да увеличат себепознанието и оттам себеразвитието ти.

Следователно лидерството е вътрешен процес за увеличаване на собствения капацитет и изучаването на собствените лидерски способности.

На лице са доказателства и примери за всяка от двете тези, но историята е доказала, че лидерите първо се раждат и след това биват създадени. Това означава, че всеки има лидерски потенциал. Въпреки това, обаче, е необходимо и подходящо обучение, което да подготви дадения човек и да разкрие неговите лидерски способности. Лидерските способности на човек зависят от комбинация от подготовка и обучение за поемане на лидерски роли от една страна и възможностите, които живота ни предоставя от друга страна.

Ако помислиш за хора, които считаш за лидери – както от миналото, така и днес – има две неща, с които вероятно те изникват в съзнанието ти:

ПЪРВО: важни събития, в които те са играли ключови роли;  

ВТОРО: поведението им (техния лидерски стил) по време на тези ключови събития.

Забележителни лидери

Васил Левски

Кристалина Георгиева

 

Цар Симеон I

Майка Тереза

Стив Джобс

Нелсън Мандела

 

Да, правилно отчиташ, че за да дойде времето, в което човек да използва вродения си лидерски потенциал е важно да се случи нещо неочаквано, да има провокация към неговото съществуване и в този момент той чрез своите постъпки да ни вдъхнови да продължим пътя към целта.

Това са ключови моменти, които разграничават лидерите от останалите и ни помагат да разпознаем техните способности. Без тези предизвикателства или събития днес едва ли бихме считали някои хора за лидери. 

В таблицата отляво са изброени някои лидери, за които може би си чувал и тези събития от историята, които ги правят значими.

Вече сигурно се убеди, че не може да станеш лидер от днес за утре. Необходимо е време, през което да опознаеш вродените си способности и да развиеш уменията си да бъдеш начело в постигането на промяна на себе си, на окуражаването на другите и в развитие на ситуацията по посока преследване на целта.