A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

www.lead...


Търсене на информация в Интернет

Според неотдавнашно проучване, 75% младите хора споделят, че не могат да живеят без интернет. Интернет е жизненоважен за общуването и е основно средство за събиране и изследване на информация. Факти, които са ни отнемали часове в библиотеката, за да ги намерим, сега може да бъдат намерени за секунди. Учебниците бързо остаряват и губят своята актуалност, докато уеб сайтовете могат да бъдат постоянно обновявани. Въпреки това, интернет има и някои недостатъци.

Не всичката информация, която е на разположение в интернет пространството е вярна. Трябва да бъдеш внимателен/на. Увери се, че си посетил/а поне няколко сайта, за да добиеш една балансирана гледна точка по дадения проблем. Бъди критичен/на! Сайт на известна организация, например, навярно е много по-правдоподобен в сравнение със сайт, поддържан от едно лице.

И въпреки, че Google се е превърнал в основна търсачка, запомни, че не е единствената. Съществуват и специфични търсачки за отделни теми. Съществуват също така и академични тръсачки, включително Google Scholar, Infotopia, Internet Public Library и други.

Обърни внимание дали съблюдаваш законите за авторски права, когато възпроизвеждаш текст или използваш снимки.

Съвети за провеждане на интернет проучване:

Определи какво искаш да знаеш!

Колкото по-ясно е твоето определение, толкова по-целенасочен резултат ще постигнеш.

Използвай ключови думи!

Ключовите думи са най-важните думи в една фраза, които обобщават информацията, която търсиш. Например, може да искаш да разбереш какво е времето във Варна, тъй като планираш да идеш там. Ключовите думи тук ще бъдат „време” и „Варна”.

Конкретизирай!

Ако се налага да намериш точно определена фраза, сложи я в кавички – например ‘икономическа криза’. Така търсачката ще ти покаже единствено сайтове, съдържащи точно това изречение или фраза.

Използвай синоними, когато не може да намериш това, което търсиш!

И накрая, никога не заимствай дословно изречения или дори цели параграфи, които си намерил/а в Интернет. Старай се винаги да използваш свои собствени думи.