A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Дебатите


„Човешката общност се простира дотам, докъдето стига човешкият глас.“

Аристотел

Здравей, в предишната презентация заедно стигнахме до извода, че за да промениш света, трябва да бъдеш катализатор на промяната. Да участваш активно в обществения и политически живот на местно, национално и европейско ниво или казано накратко – да бъдеш активен гражданин на своята общност.  Едно от най-силните проявления на активното и отговорно гражданство е участието в обществени дебати. Те могат да засягат твоето училище, общност, град, държава, понякога дори цяла Европа.

Най-общо казано, дебатите представляват средство за обявяване и обмисляне на различия в позициите при взимането на решения. Чрез дебатите ние не само изразяваме своята гражданска позиция, но и се опитваме да убедим опонентите си в нейната правота и благоразумие.

Навярно си мислиш, че дебати се водят единствено от лидери на политически сили, при това само по време на предизборна кампания. Хубаво е да осъзнаеш, че дебати  се провеждат на най-различни нива – от обсъждането на годишната програма за часа на класния, през решаването на новия архитектурен облик на стария градски пазар, до формирането и провеждането на цялостни държавни и международни политики. И ти можеш да вземеш участие в тези дебати под една или друга форма –не си представяй, че трябва да се изправиш пред препълнена с хора зала, където да държиш речи и да спориш с опонентите си. Можеш да го направиш и онлайн. Например, както може би знаеш, наближават изборите за Европейски парламент. Можеш да се присъединиш към дебатите и да зададеш своя въпрос на следния линк.

Участвай в дебата!

Модерните технологии ни предлагат много възможности за участие в текущите дебати засягащи нашето бъдеще.  Освен интернет страниците, специално предназначени за дебати – като тези за изборите за Европейски парламент по-горе, има още множество начини един млад лидер да изрази позицията си.

Би могъл да започнеш свой блог, където да изразиш мнението си по политически или обществено важни за теб въпроси. Социалните мрежи също осигуряват поле за дебатиране на различни проблеми, също както и възможност да разберем повече за политиките и политическите кандидати. Който и метод да избереш, преди да вземеш отношение по даден въпрос или проблем, се увери, че си добре информиран относно него.