A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Моят глас решава


„Бъди промяната, която желаеш да видиш в света“

Махатма Ганди

Преди да обсъдим колко важен е твоят глас, бих искал да ти кажа две думи за представителната демокрация, за да не остане тя в съзнанието ти като нещо, за което се говори по телевизора когато наближат избори…

Нейното прилагане означава, че гласоподавателят избира свои представители, които се събират в законодателни и/или изпълнителни органи. Там те извършват функции, за които гласоподавателят не ги е натоварил директно: участие в специални комисии, подготовка на проектозакони и гласуване на закони; но по собствено усмотрение в съгласие със собствената им съвест.

Представителната демокрация в най-общи линии означава, че твоят глас решава – ти избираш хора, които да те представляват в националните и европейските институции и да определят политиката на твоята държава в национален и международен план.

Представителната демокрация най-общо се дели на два вида според типа на държавно устройство:

  • Република - със концентрирана власт в избираеми институции:

    • Парламентарна република - парламентът и институциите на властта имат ясно разделение на властта с механизми за междуинституционален контрол, но правителството се крепи на парламентарна коалиция или мнозинство, излъчващо правителство. Има ясно разграничение между шеф на правителството (Министър председател) и държавен глава (Президент).

    • Президентска република - правителството се оглавява от президент, който може да се избира директно или от специални органи (напр. електоралната колегия на САЩ. Това правителство има мандат и не може да се разпусне дори и президентът да бъде отзован, при който случай неговият приемник продължава управлението на страната.
      и

  • Парламентарна (конституционна) монархия - успоредно с органите установени чрез гласуване от населението, страната се оглавява от наследствен монарх, който може да има декоративна или по-активна роля според конституционните дадености.

Да ти призная, напоследък съм доста загрижен за активното участие на младите в политическия живот. Струва ми се, че повечето младежи нямат особено доверие на политиците, интересът и познанията им за политическите процеси са доста слаби, за сметка на нарастващият им цинизъм по отношение на демократичните институции.

В България например, напрегнатата политическа обстановка от началото на 2013г. и задълбочаващата се политическа криза и рекордните нива на безработица(особено сред младите хора), накараха младежите да тотално изгубят доверието си в политическата система на страната, както и в управниците й. Чувството на апатия, неудовлетвореност и отчаяние сред младите хора в страната достигна невиждани размери. В социалните мрежи набра огромна популярност фразата „Единственият изход от кризата е Терминал 2 на летище София“ (терминал 2 е международния). И ти ли споделяш това мнение? Да, най- лесно е да обърнеш гръб на ставащото и да се качиш на самолета. Преди да тръгнеш, имам един единствен въпрос за теб: Накъде отиваш?“ :)

Можеш ли да стигнеш до твоята дестинация, която предполагам е успеха, като си пасивен и не познаваш основните си права като европейски гражданин? Като си стоиш и чакаш нещата да се променят към по-добро от само себе си, или пък някой „спасител“ да дойде на власт и да реши всичките ти проблеми? Или пък очакваш политици, за които не си си направил труда да отидеш до урните да гласуваш, да защитават правата ти и да се борят за каузите ти?

Имам едно предложение за теб: не минавай през пътническия изход, а през този за екипажите. Преди да се качиш на самолета, изготви си летателния план! След това седни на командирското място и пилотирай – през облаците и бурите, докато колесникът ти не опре полосата на летище „Успех“. Където и да се намира то.

Бъди активен! Ти си лидер и твоят глас има значение! Твоят глас решава проблеми! Никога не го забравяй!

Участвай!