A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Изборите …


„Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци“

Платон

Има множество погрешни схващания по въпроса защо младите хора не участват активно в политическия живот на тяхната общност. Двете най-сериозни заблуди според мен са:

1) Политиката не ме засяга. 

и

2) Аз съм твърде млад, за да гласувам и затова не мога да участвам, а дори и да мога да гласувам моят глас не е от значение.

Заблуждаваш се!

Без участието на младите хора и техните познания за политическия процес, следващото поколение политици и гласоподаватели биха били зле информирани и не наясно с текущите важни въпроси, касаещи младежта. Поради това управниците едва ли биха могли да прокарат успешни политики и ефективни реформи в жизненоважни сектори, какъвто е образованието например.

Запомни! За да работи по най-добрия начин в интерес на хората, демокрацията изисква добре информиран и активен електорат!

Когато става дума за избори, повечето от нас мислят за президентски или парламентарни избори. Освен тях, обаче, имаме право да избираме и кметове и общински съветници, които да се грижат за нашите интереси на местно и регионално ниво.

Ако все още не си навършил пълнолетие, не подминавай тази глава – колкото по-рано осъзнаеш колко е важно да бъдеш отговорен и активен гражданин, толкова по-малко пъти ще си задаваш въпроса, който предполагам честичко чуваш от по-възрастните: 

„Защо сме на това дередже? “

Ще се изненадаш колко прост всъщност е отговорът – защото не познаваме елементарните принципи на представителната демокрация и съответно – не сме в състояние да се възползваме от лостовете й. Или казано по-просто – не осъзнаваме, че изборът е наш.  Поради това често други избират вместо нас, а ще се съгласиш, че когато някой избира вместо теб, няма как избраните да се трогнат от твоите проблеми. Простичко, нали? :)

За това колко е важен твоят глас ще говорим в следващата презентация. Преди това накратко ще ти разкажа какво е това „представителна демокрация“.

Както знаеш, демокрацията е форма на управление, при която цялата държавна власт произтича от народа чрез консенсус (консенсусна демокрация), референдуми (пряка демокрация) или избрани представители (представителна демокрация). Думата „демокрация“произтича от гръцки език и означава „народовластие“. За пръв път демокрацията като форма на управление е установена в Древна Гърция.

В по-голямата част от Европа демокрацията се упражнява чрез свободно избрани народни представители, които представляват гражданите в парламента. Народните представители се избират посредством избори. В зависимост от избирателната система на конкретната държава, народните представители се избират мажоритарно, пропорционално или смесено.

При мажоритарната избирателна система вотът печели кандидатът, събрал най-много гласове. При пропорционалната избирателна система кандидатите се избират от партийни листи на отделни политически партии и местата (мандатите) в парламента се разпределят спрямо броя гласове, подадени за тях. При смесената избирателна система половината от мандатите се формират на мажоритарния принцип, докато другата половина на пропорционалния.

С пряко гласуване на национално ниво в България се избират Народно събрание, Президент и представители в Европейския парламент. Според избирателният закон на Република България, изборите за народни представители в националния и Европейски парламент се провеждат по пропорционалната избирателна система с кандидатски листи. 

Народното събрание на РБ включва 240 народни представители, които имат четиригодишен мандат.

Президентът се избира мажоритарно –с мнозинство от 50% + 1 от гласувалите.

С преки избори се избират и някои от държавните органи на местно ниво - кметовете на общини и кметства и общинските съвети.

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 766 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки. След като бъдат избрани, членовете на ЕП се обединяват според политическите си позиции. Те образуват политически групи, за да защитават по-добре своите позиции. Понастоящем има седем групи.

Тъй като изборите за Европейски парламент наближават, предлагам ти да бъдеш активен и да се информираш по-подробно за тях на страницата на ЕП.

Бъди активен! Следи дебатите и се интересувай от политическите кампании и платформи.