A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

О:


Политика – дейност, свързана с управлението на дадена нация, организация или държава.

Демокрация - форма на управление, при която държавната власт произтича от народа чрез консенсус (консенсусна демокрация), референдум (пряка демокрация) или избрани представители (представителна демокрация).

Институция - утвърдена организация или обществен орган с публичен характер

Правителство - висш изпълнителен орган на властта в държавата; министерски съвет, кабинет.

Парламент - висш изборен законодателен орган; народно събрание.

Европейски Парламент - единствената пряко избирана институция, която представлява гражданите на Европейския съюз. Заедно със Съвета на Европейския съюз той осъществява законодателната власт на ЕС.

Европейска Комисия - изпълнителният орган на Европейския съюз. Главната ѝ роля е да определя цели и приоритети за действие, да предлага закони, да управлява и прилага политиките и бюджетана ЕС, да налага спазването на европейското право (заедно със Съда на ЕС) и да представя ЕС извън Европа.

Избирателна бюлетина – лист с имена на кандидати за избор чрез тайно гласуване.

Вот- решение, прието чрез гласуване

Балотаж–повторно гласуване за ограничен брой кандидати, когато при избори никой не е получил предвидените в закона гласове, за да бъде избран.

Коалиция - временно обединение на политически партии, лица или държави за съвместни действия.

Общество - група от хора, обединени от общи традиции, дейности, интереси и др.

Синдикат - професионална организация за защита на интересите на членовете й пред работодатели; профсъюз

Право- узаконена свобода на човека да прави нещо или да се ползва от нещо.

Петиция - индивидуална или колективна молба в писмена форма, отправена към официалната власт.За да се внесе официално, обикновено се изисква да бъде подписана от определен брой граждани.

Протест - открита реакция на обществена ситуация: понякога в поддръжка, но обикновено против нея.

Демонстрация - вид политически активизъм, израз на протест или подкрепа на дадена политическа идея, икономически проблем или социална кауза.

Стачка - вид протест и форма на обществено недоволство, което се изразява в спиране на професионалната дейност, за да се изпълнят определени искания.

Омбудсман - независимо длъжностно лице, на което са възложени функции да контролира спазването на законните права и интереси на гражданите на дадена държава.

Активизъм - съзнателно действие, целящо да доведе до социална или политическа промяна. Това действие е в подкрепа или в опозиция на страна в даден спор.

Опозиция - организирана политическа група, която се противопоставя на политическото мнозинство или властващо малцинство в парламента и правителството.