A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Моят бизнес


Каквото и да можете да правите или мечтаете да правите, направете го. Смелостта носи в себе си гениалност, сила и магия.”

Гьоте

След като усвоихме основите на личните финанси и бюджетирането, с теб предстои да обсъдим по какъв начин можеш да „правиш“ пари. Ще разгледаме феномени като свободна практика, бизнес, предприемачество и неговата разновидност –социалното предприемачество и ще ги съпоставим, за да видим какви са приликите и разликите. Ще видим какви съвети ни дават успешните предприемачи относно това как да стартираме нашия бизнес и най-важното – дали да го правим точно сега и точно по този начин. И така, предлагам да се захващаме за работа! :)

Не знам как е с теб, но лично аз когато чуя думата „бизнесмен“, тя определено предизвиква противоречиви асоциации в мен. От една страна изниква героят на Ричърд Гиър в „Хубава жена“ – Едуард Луис - милионер начело на могъща корпорация, облечен безупречно, харизматичен и благороден. Разбира се, кара скъпа спортна кола, ходи на опера с частен самолет, играе голф…

Партнира му Харви Спектър от сериала „Костюмари“ – брилянтен адвокат, също милионер, старши съдружник в най-могъщата кантора в Ню Йорк…

Към играта се присъединява и чичо ми Ангел от съседния вход – държи бакалията, помещаваща се в общото мазе на входа. Кара един стар Пасат – комби разбира се -  за да побира повечко стока като ходи да зарежда на борсата.

И така, предстои да разгледаме какви са приликите и разликите между Едуард Луис, Харви Спектър и чичо Ангел.Според теб можем ли да кажем, че и тримата имат собствен бизнес? Много хора, особено тук, в Източна Европа, асоциират собствения бизнес с просперитет, уважение и лъскави возила. Но както сам виждаш, това не е случая на чичо Ангел. Хората често пъти погрешно наричат  “собствен бизнес” всеки източник на доход, различен от заплатата. Това е и общото между нашите трима герои – генерират доход, който не идва от заплата по трудово правоотношение. Разликите са в това, че Едуард има собствен бизнес, Харви е адвокат (адвокатите имат т.н. „практика“ или „свободна практика“), а чичо Ангел има фирма – „ЕТ- Ангел Ангелов“.

Фрийлансърите, или хората, работещи на свободна практика, създават доход, който е достатъчен, за да покрива разходите и да задоволява нуждите им, без да се налага да работят допълнително по трудово правоотношение. Те сами определят кога, колко и за кого да работят. В този смисъл имат известна свобода за вземане на решение – не са подчинени на шефа си. Но не си мисли, че понеже нямат фиксирано работно време, се излежават до обяд пред телевизора. Това съвсем не е така. Повечето фрийлансъри, които познавам работят средно по 10-12 часа на ден, за да си докарат желаните клиенти и поръчки. И това, че ще успеят съвсем не им е гарантирано…

Чичо Ангел, от друга страна, притежава бакалията на края на блока. Става в 5 сутринта, за да отиде до две борси, намиращи се в двата края на града, и да купи необходимите продукти за магазина си. В 8.30 застъпва зад щанда и най-рано до 7-8 вечерта е продавач в магазина. Понякога жена му го замества зад тезгяха, но обикновено води счетоводството, прави отчетите и се занимава с инспекторите от данъчното и ХЕИ. Както виждаш, фактът, че чичо Ангел е регистрирал фирмата „ЕТ-Ангел Ангелов“, за да извършва търговска дейност, съвсем не означава, че той е развил собствен бизнес. Когато чичо Ангел си позволи да наеме продавач и счетоводител, които да генерират същите приходи + приходи за заплати и осигуровки на персонала, без той и жена му да се налага да работят в магазина, това означава, че той е развил собствен бизнес – чуждият труд му осигурява доходите, необходими за  задоволяване на собствените му потребности. При това положение чичо Ангел може да помисли да отвори втори магазин в съседния квартал и да го разработи както предишния, да купи пикап, с който да зарежда и двата магазина, и така нататък…докато един ден бизнесът му не му купи собствен самолет, с който да води съпругата си на опера :). 

И така….готов ли си да стартираш своя бизнес? За да разберем, чакам те на борда на полет „Предприемачеството“.