A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Моят бюджет …


След като навлязохме в темата за личните финанси и тяхното планиране, ни предстои да разберем какво е бюджетиране и защо е важно да знаеш как да изготвяш личния си бюджет.

И така, бюджетиране е процесът на разпределяне на парите, които печелим, като се вземат предвид бъдещите ни разходи. Повечето хора считат бюджета за своеобразен капан, който им налага ограничения на това как да харчат парите си. Причината, поради която бюджетирането се подразбира като нещо негативно, се крие в очакването, че ще се чувстваме ограничени за това какво да правим с парите си. Истината е, че можеш да бъдеш колкото искаш гъвкав или стриктен по отношение на собствения си бюджет. В крайна сметка, това са твоите пари и можеш да решиш да правиш с тях каквото поискаш. Бюджетът просто те ръководи в постигането на някои от финансовите ти цели. Тъй като те се нуждаят от време и планиране, следва да подготвиш бюджет ако искаш успешно да управляваш парите си.

Кога и защо се нуждаеш от бюджет?

Всички хора, компании и организации се нуждаят от бюджет. Наличието на бюджет ти позволява да: 

  • Държиш финансите си под контрол.

  • Описваш приходите и разходите.

  • Си поставяш финансови цели и да знаеш кога си ги постигнал.

  • Знаеш какви са разходите за производството на даден елемент или на дадена услуга, така че да можеш да определяш адекватни цени.

  • Правиш реалистични планове за бъдещето.

  • Постъпваш отговорно с парите.

Твоят личен бюджет

Има много подходи към бюджетирането. Можеш да избереш да бюджетираш парите си дневно, седмично и дори месечно.  Бюджетите могат да обхващат период от една до пет години или повече. Твоите краткосрочни инвестиции и разходи ще се появят в едногодишен бюджет, докатопо-големи инвестиции, например ако решиш да си купиш жилище или кола, могат да бъдат включени в средно – или дългосрочен петгодишен план. Ето какво следва да имаш предвид, когато планираш бюджета си:

Бюджетът е план

Важно е да запомниш, че бюджетът е план. За да е ефективен бюджетът ти, трябва да зададеш ясно определени цели.

Бъди реалистичен

Бъди наясно с ограниченията си, както и с областите с потенциал за подобрение. Ако зададеш необичайни цели за бюджета си или го направиш твърде подробен, за да бъде следван, той вероятно ще се провали. Увеличи шансовете си за успех, като позволиш гъвкавост на бюджета си. Например, вместо да си определяш цел да похарчиш 100 лв. на седмица за храна, може да зададеш диапазон от 70 до 110 за хранителни продукти. Това е много по-реалистично, отколкото да се опитваш да се вмъкнеш в точната сума всяка седмица.

Намали разходите си

Търси начини да спестяваш пари. Ако всеки ден обядваш навън, то опитай да си носиш обяд от вкъщи, за да спестиш от храна. Опитай се да не се поддаваш на реклами, които предлагат по 50% - 75% отстъпка на определени продукти. Разпродажбите може и да ти спестят пари, но някои магазини вдигат цените през седмицата преди голямата разпродажба и така в крайна сметка ти реално не спестяваш пари. Дисциплинирай себе да бъдеш разумен относно начина, по който харчиш парите си.

Плати първо на себе си

Придобий навика да плащаш първо на себе си. Заделяй някаква сума всеки път когато получиш приход от – например от заплата или аванс. Създадай си система за спестяване, която да работи добре за теб. Хубаво е да избереш дадена сума или процент, който да заделяш, например 25% на месец или по 20% за даден период.  Прибави тези пари към своя бюджет – така ще имаш определен „резерв“ за покриване на непредвидени разходи.

Придържай се към бюджета

Както при всеки план и бюджета трябва да се следва. Помни, че колкото по-пълно изпълниш всяка една от бюджетните си цели поотделно, толкова целите поставени по бюджета като цяло биха били успешни. Ако имаш един месец без спестяване или изхарчиш твърде много някоя седмица, погрижи се това да не се отрази негативно на твоя бюджет. Актуализирай своя бюджет с течение на времето и когато има промяна в приходите и разходите ти.
Важно е да запомниш, че твоето богатство се определя от количеството капитал, с който разполагаш минус количеството дълг натрупан през годините. Ако отрано започнеш да си управляваш финансовите средства по разумен начин, по- лесно ще постигнеш добра финансова стабилност и независимост.

Ето къде можеш да си направиш онлайн форма за личен бюджет. 

Запомни:

Не харчи повече, отколкото изкарваш, така само купуваш пасиви и се отдалечаваш от финансовата си независимост. Богатите и финансово независими хора купуват само активи. За да разбереш повече за активите и пасивите и как да ги разграничаваш, за да купуваш само активи, чакам те в следващата секция. До скоро!