A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Интервюто …


В края на събеседване за постъпване на работа кадровикът попитал самоуверения млад кандидат:

- Каква заплата очаквате да получавате?

- Някъде към деветдесет хиляди евро годишно, в зависимост от условията.

- Удовлетворява ли ви шестседмична ваканция, плюс дванайсет платени празнични дни, пълна медицинска и стоматологична застраховка и нова служебна кола всяка година?

- Леле! Майтапите ли те?

- Естествено, но вие започнахте пръв!

Веднъж, след като CV-то ти грабне окото на потенциалния работодател, ще ти се обадят за интервю. Това е възможност за работодателите да се срещнат с теб на живо, а не просто да четат думи, отпечатани на лист хартия.

Все повече експерти са на мнение, че добър начин да се подготвиш интервюто, е да се поставиш на мястото на интервюиращия и да помислиш какъв работник или служител би искал да наеме, а също и по какъв начин може да разбере дали ти/той/тя притежавате необходимите качества. 

Обикновено самите работодатели провеждат разговор с кандидатите, за да намерят отговор на тези въпроси, особено ако фирмата е малка. По-рядко се наемат специалисти за подбор на кадри или специализирани фирми, които да извършат тази процедура.

По време на интервюто просто се отпусни и бъде себе си. Недей да се опитваш да рецитираш написаното в твоето CV или кандидатура.

Ето и няколко съвета, за да се подготвиш за интервю за работа:

1. Разбери (ако е възможно) кой ще те интервюира – попитай за името му когато ти се обадят да те поканят на интервю (някои компании и организации не предоставят тази информация съгласно своите политики, но това не пречи да се попита).

2. Поинтересувай се какъв ще бъде форматът на интервюто – интервю с един, двама, трима или четирима интервюиращи, които те питат въпроси заедно или пък е под формата на взаимодействие с други хора. Също така попитай на какъв език ще се проведе интервюто.

3. Подготви се с отговори на някои от най-често задаваните на интервю въпроси. Ако е възможно, помоли приятел да влезе в ролята на интервюиращ, за да претръпнеш малко и да се упражниш да отговаряш на въпроси уверено и авторитетно. Трябва да знаеш какви са изискванията за позицията. Изтъкни своите силни страни и таланти и помисли как би бил/а полезен/на на компанията.

4. Облечи се по-консервативно. Помисли какво ще облечеш и се увери, че облеклото е подходящо, чисто и изгладено преди това. Въпреки че компанията може да има политика по отношение на облеклото – например нещо средно между бизнес и неофициален начин на обличане, ти все пак недей да се фукаш на интервюто с някакви модни дрешки. Изглеждай възможно най-професионално – пък после, след като получиш работата може да разчупиш облеклото.

5. Увери се, че си спретнат/а и създаваш впечатление на уверен и несмутим човек.

6. Предварително намери точния адрес и помисли как ще стигнеш до там. Вземи предвид пътната обстановка, придвижването до там (градски транспорт, такси, кола) и намирането на офиса. Едва ли има нещо, което би направило по-лошо впечатление от това да закъснееш с двайсет минути, защото си се изгубил/а. Добре е да си там 5-10 минути по-рано. Докато изчакваш да те приемат, дръж се сякаш интервюто вече е започнало - много често впечатленията на другите служители, с които влизаш в непосредствен контакт, се оказват от съществено значение за крайното решение на интервюиращия. Усмихвай се :) и бъди любезен с бъдещите си колеги.

7. Потърси малко повече информация за компанията като посетиш корпоративния й уебсайт или пък поговориш с настоящ служител там. Колкото повече знаеш за бъдещия си работодател, толкова по-добре.

8. Подготви си списък с въпроси за компанията, които да зададеш на интервюиращия – така ще засвидетелстваш искрения си интерес към съответната възможност за работа. Обикновено в края на интервюто ще ти бъде предоставена възможност да задаваш въпроси.

По време на самото интервю се отпусни и използвай позитивен език на тялото. Ръцете и краката не бива да бъдат кръстосвани, погледът ти трябва да бъде уверен, а зрителният контакт - подходящ. В случай, че не разбираш някой въпрос, не се притеснявай да попиташ за разяснение. Старай се да не се повтаряш – не рецитирай информацията, която си изложил в CV-то и мотивационното си писмо. Използвай примери от твоя собствен практически опит, за да подплатиш отговорите си. Още по-важно е просто да се отпуснеш и да бъдеш себе си. Работодателят знае, че си нервен/на, но също така иска да разбере кой/коя си и как би се справила с конкретната работа, свързана с длъжността, за която кандидатстваш. Той взима предвид и това как би се вписал/а в екипа и културата/ атмосферата на организацията.

Не забравяй да се усмихваш! :) Нямаш представа колко врати ще се отворят пред теб, а за други ще останат заключени и то само защото се усмихваш.

Разбира се, освен усмихнат/а, е хубаво да си подготвен/а за някои от  най-често задаваните въпроси към кандидатите по време на интервю:

Разкажете за себе си?

Ако те питат този въпрос още в началото на интервюто, набързо премини през своите квалификации и опит и след това попитай интервюиращите дали биха желали да разкажеш малко по-подробно за тях. В случай, че този въпрос ти бъде зададен към края на интервюто, то ти вече ще си говорил/а доста за себе си и това е добра възможност да дадеш повече информация за положителните моменти и да разкажеш за неща, които не си имал/а възможност да споменеш до този момент.

Защо кандидатствахте за тази позиция?

Обясни защо се интересуваш от компанията. Ако интересът ти е дългосрочен, то спомени това. Ако местоположението е съществено, може да споменеш това след като кажеш защо се интересуваш от компанията. Опитай да се концентрираш не над това, което ти ще получиш от компанията, а над уменията, с които ти ще допринесеш. Може да споменеш, че предлаганата позиция е предизвикателство и възможност да научиш нови неща, също както да повишиш и развиеш уменията и способностите, необходими за предлаганата работа.

Кои са Вашите силни и слаби страни? 

И така, работодателят се опитва да се увери в твоята зрялост и до колко си наясно със себе си като човек. Ако има длъжностна характеристика, то ще ти е от полза да видиш къде са твоите силни и слаби страни по отношение на зададените в нея задачи. Запомни, че слабите страни може да бъдат превърнати в положителни. Говори за стратегиите, които използваш, за да преодолееш тези слабости или пък за положителната страна на нещата, например, взимането на решения може да ти отнема време и да те забавя, но от друга страна ти не си импулсивен и не взимаш прибързани решения. Изброяването на твърде много слабости ще те представи в отрицателна светлина. Може да се наложи да признаеш, че нямаш опит в нещо, което се изисква за конкретното работно място, но пък е хубаво да покажеш, че си способен/на да придобиеш тези умения. Не споменавай твърде много слабости – едно или две са напълно достатъчни в случай, че се наложи!

Колко време бихте желали да останете при нас?

Не се ангажирай с определен период от време, освен ако не си сигурен/на в това. Посочи, че предвиждаш да се задържиш на тази позиция толкова време, колкото е необходимо, за да овладееш работата и да натрупаш опит и че след това се надяваш да започнеш да израстваш в самата компания. След като ти самият/самата си коментирал/а вече зададения въпрос, винаги може да зададеш същия този въпрос към работодателя и да попиташ колко дълго той очаква от теб да останеш там.

С какво мислите, че ще се занимавате след няколко години?

Отговорът ти на този въпрос ще покаже дали си от хората, които планират нещата. Запомни все пак, че все по-малко работодатели очакват техните служители да се развиват професионално през целия си живот само и единствено в тяхната компания/организация. Ти може да изразиш желанието си да се развиваш толкова бързо, колкото способностите и възможностите позволят в рамките на организацията или в зависимист от това, с което би искал/а да се занимаваш в по-широк мащаб.

Защо трябва да наемем Вас?

Отговорът ти трябва да бъде в зависимост от уменията и личностните ти качества, които съответстват на предлаганата позиция. Може да се позовеш на твоето академично образование, съответни университетски курсове, опит, придобит на работното място, дейности в свободното време или личностни качества.

Как се разбирате с други хора? 

Този въпрос се задава, за да може работодателят да разбере повече за твоите социални и междуличностни способности. Дай примери за свое уачстие в екипи, отбори или обществени организации. Избягвай да коментираш защо не се разбираш с определени хора. Този въпрос предоставя добра възможност да подчертаеш ситуации, в които си прилагал/а умения като преговори, мотивация или решаване на конфликти.

Още от най-често задаваните въпроси по време на интервю са: 

Въпроси по отношение на работата

Въпроси по отношение на личността и способностите

Съвети за успех