A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Моето CV …


 

„Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш. “

Конфуций

Няколко седмици след като го уволнили, младеж бил повикан в отдел „Кадри".

- Когато кандидатствахте за тази работа, казахте, че сте завършили английски език в Кембридж и че имате петгодишен стаж по специалността. Сега установяваме, че нямате абсолютно никаква квалификация и че това е първата ви работа. Какво можете да кажете в своя защита?

- Ами, в обявата ви пишеше, че ви трябва човек с въображение!

Здравей! Ако четеш това, с теб ни предстои да се гмурнем в дълбокия и необятен океан, наречен „кандидатстване за работа“. Заедно ще се научим на много полезни трикове, като например как да „се продадем“ на потенциален работодател, как CV-то и мотивационото ни писмо да се отличават от това на другите кандидати и най вече – как да се държим, когато бъдем поканени на интевю.

Предлагам ти да се залавяме за работа! :)

В раздел „Образованието“, казахме, когато кандидатстваме за работа, най-често изпращаме на потенциалния бъдещ работодател професионална автобиография (CV) и мотивационно писмо.

Твоето CV е първото впечатление, което работодателят придобива за теб. Идеята на CV-то е да се добереш до интервю за работа. Зле съставеното CV ще те дискредитира и ще създаде впечатлението, че формално участваш в конкурса за работата, и крайният резултат не е особено важен за теб.

Често се случва голям брой хора (например да има 50-100 кандидатури) да кандидатстват за една и съща позиция. Само си представи, ако се налага да отсееш твоята автобиография сред толкова много други. Хората, които се занимават с набиране на кадри, имат ограничено време и е доста вероятно да прочетат единствено първата страница от твоята автобиография. Следователно CV по-дълго от страница-две рядко би било прочетено. Какво означава това за теб? Ти трябва да:

  • Оформиш своето CV ясно и в лесен за четене формат.

  • Сложиш в началото информацията, на която искаш да акцентираш.

  • Се убедиш, че името ти е най-отгоре в CV-то и с малко по-голям шрифт.

  • Използваш професионален, стандартен размер шрифт.

  • Представиш информацията за себе си стегнато и структурирано.

  • Се убедиш, че не си допуснал правописни и пунктуационни грешки в CV-то си.

Снимка

Ако работодателят изрично не изисква да приложиш снимка,  (например ако кандидатстваш за модел, промотор, стюард/еса и т.н) решението дали CV-то ти да има такава е изцяло твое. Много експерти в сферата на подбор на персонал са на мнение, че снимката към автобиография носи допълнителна информация за човека и улеснява специалистите по подбор да се ориентират по-лесно в документите на различните кандидати, защото дават по-добра възможност за визуализиране. Ако решиш да приложиш снимка, то най-добре е тя да е паспортен формат. Ако не разполагаш с такава, въздържай се да изпращаш на работодателя снимки от артистични фотосесии или от последното парти на плажа. Малко вероятно е той да се интересува от изваяното ти тяло (разбира се, освен ако не кандидатстваш за модел).

Доста хора възприемат CV-то като исторически документ, даващ информация за всяка работа, която са имали. Определено много по-полезно е да гледаш на CV-то си като на документ, с който да се „продадеш/изтъргуваш” на даден работодател. Трябва да си наясно, че твоето CV е основата за първоначална преценка, която всеки потенциален работодател ще направи за теб. Една добре оформена и проверена автобиография несъмнено ще направи добро първо впечатление за теб.

 

Изтъргувай своите умения!

Хронологично структуриране на CV

Функционално структуриране на CV

Съвети за успешно CV

Примерно CV