A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Университетът …


„Тайната на вечната младост е да се учи всеки ден нещо ново."

Солон

Вероятно за теб наближава времето, когато ще обмисляш как да продължиш образованието си след завършване на 12-ти клас или средното си образование. Възможно е да решиш да продължиш образованието си в колеж или университет, да посещаваш медицинско, икономическо или техническо висше учебно заведение или пък да предпочетеш да започнеш професионалната си кариера след като напуснеш училище.

Един специализиран колеж или техническо училище ще те подготвят за определена професия, търговия или поприще. Важно е да знаеш, че продължаването на образованието след завършване на средното образование многократно увеличава възможностите ти да имаш  стабилни доходи през целия ти живот, също така увеличава шансовете ти да получиш работата, която би искал да работиш.

Не е тайна, че все повече работодатели изискват минимум завършен колеж или бакалавърска степен дори и за да наемат рецепционист. Представи си, че си търсиш работа и попадаш на обява, която страшно много ти допада, във компания, в която шансовете ти за развитие са огромни, стига веднъж да влезеш и да се докажеш като професионалист…Обаче има един мааалък проблем: в обявата пише: „Минимални изкисвания към кандидата: бакалавър/магистър по една от следните специалности…“ и тук следва изреждане на всевъзможни специалности – от икономически, през хуманитарни и чак до художествени….Да, само медицина не са споменали…Четеш отново описанието на длъжността и си убеден, че ще се справиш повече от перфектно, защото притежаваш нужните качества и опит…Питаш ме какво да направиш? – Няма смисъл да кандидатстваш, вероятно дори няма да си направят труда да разгледат кандидатурата ти при положение, че имат толкова много други, които покриват минималните изисквания на обявата. Разбира се, възможно е да има работодатели, които биха направили изключение, но каква е гаранцията?

Да бе, това са само празни приказки, ще кажеш…Ето малко статистика в подкрепа на теорията ми:

Според данни на ЕВРОСТАТ, през 2011 г. равнището на заетост в ЕС на завършилите висше образование е 83,7 %, много по-високо от равнището на завършилите начално или прогимназиално образование (53,5 %). Процентът на заетост в ЕС на лицата, завършили средно образование или професионално обучение след завършено средно (но не висше) образование, е 73,2 %. Най-голям спад в равнището на заетостта от началото на финансовата и икономическа криза се наблюдава при лицата с начално или прогимназиално образование.

Все още ли мислиш, че образованието не е крайъгълен камък по пътя към успеха?

Може за теб да е примамливо да започнеш работа веднага след завършване на училище, но по-добре е да инвестираш време и пари в допълнително образование и обучение, за да се развиваш в по-успешно в професионалната си кариера. Висшето образование винаги ще ти осигури по-висока в йерархично отношение професионална длъжност, както и по-добра заплата.Това твърдение важи с още по-голяма сила за младите дами. Както казва героинята на Катрин Маккормак във филма „Опасна красота“, „Най-голямото богатство на една жена е образованието“. Действието на филма може и да се развива в XVI век, но повярвай ми, в това отношение до ден днешен нещата не са се променили особено. Единствената разлика е, че тогава жените не са имали право на образование. Така че, предлагам ти да се възползваш от факта, че живеем във XXI век :).

Вероятно много твои съученици не се чувстват изкушени от идеята да се впуснат в четири- или петгодишно академично обучение. Съществуват висши училища, които предлагат тригодишни програми за получаване на диплом „професионален бакалавър”. Този диплом ти позволява да придобиеш повече знания и умения за дадена професионална област, за която  не си имал/а предмети в училище, а би желал/а. Записването за професионален бакалавър или ученето в колеж е добра възможност да се запознаеш с академичната атмосфера и със сигурност ще обогати знанията и уменията ти на професионалното поприще, както и ще ти помогне да създадеш нови контакти, може би дори приятелства за цял живот.

Решението, което ще избереш след завършване на училище е едно от най-важните, които трябва да вземеш. Колкото по-рано прецениш какви са твоите цели, свързани с образованието ти след завършване на средното училище, толкова повече време ще имаш, за да се подготвиш за постигане на своята цел.

Ако планираш да учиш в колеж или университет например, трябва да изкарваш и поддържаш висок среден успех по време на цялото си обучение в средното училище – не само през първата или последната година. Освет това, добре е да знаеш, че има също и курсове, които може да решиш да посетиш, за да се подготвиш за влизане в университета.

Първата стъпка към вземането на добро решение по поставените въпроси, е изготвянето на личен план за кариерно развитие.  Ако имаш идея каква професия би желал/а да упражняваш, тогава започни да мислиш каква образователна подготовка ти е нужна, за да стигнеш по-лесно до заветната цел.