A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Финансова помощ

Annotation

Всички слушаме как таксите за обучение във висшите училища се увеличават, но не са чак толкова високи, колкото предполагаш. Университетското образование е достъпно. Наистина ще бъде неразумно да си позволиш да пропуснеш квалификацията си в университет, заради липса на средства. Според доклад на Институт „Отворено общество“ най-висока безработица (близо 50%) има сред хората с начално образование или без образование, докато при висшистите тя е едва 6.4%, а при някои от най-търсените

специалности безработицата е практически нула. Университетското образование се превръща в изискване за почти всяко работно място днес, независимо в коя сфера.

На лице са възможности за студентско кредитиране. На страницата на Министерството на образованието може да се намери подробна информация, касаеща студентското кредитиране.

Запомни, че когато кандидатстваш за финансова помощ, трябва да си готов/а с пакета за кандидатстване на време.

Друго нещо, което е важно да запомниш е, че не бива да изключваш даден университет от своя списък само и единствено заради обявените такси за обучение. 

Стипендии

Когато си търсиш университет е важно да се поинтересуваш от помощните пакети, които предлага съответното висше учебно заведение (ако има такива). Става въпрос да се информираш дали твоето потенциално висше учебно заведение организира конкурси за стипендии, или с други думи има ли стипендии на база успех, социална или някакъв друг вид критерий за кандидатстване.

Нещо много важно за всички студенти са възможностите за получаване на стипендия – социална или по успех. Студенти в неравностойно положение имат право на социална стипендия, като за нейното отпускане има определени правила.

В държавните висши учебни заведения всеки студент, записан в редовна форма на обучение може да кандидатства за т.нар. (държавни) стипендии на база успех от предходен семестър/и.

В последните няколко години освен държавните стипендии по успех, има възможност да се кандидатства и за европейски стипендии – пак по успех, които се отпускат по Проект „Студентски стипендии”, изпълняван по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси"

Някои чуждестранни университети също отпускат стипендии, информация за които се публикува на интернет страниците на самите университети.

Интересна идея е също да потърсиш източници на финансова помощ и стипендии извън вече посочените такива.

Важно!

Без значение на кой университет ще се спреш или как ще решиш да платиш таксата си, университетското образование е изключително важно за твоето бъдеще. Освен това ученето във висше учебно заведение може да се окаже едно от най-невероятните ти преживявания. Така че на добър час в твоето проучване и не забравяй да учиш здраво!