A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Крайни срокове

Annotation

Трябва внимателно да изчиташ информацията за кандидатстване и да обърнеш внимание на сроковете, в които може да се подават документи за кандидатстване, както и да се заплатят таксите за провеждане на съответните кандидат-студентски изпити. Обикновено цялата информация, свързана с кандидат-студентските кампании и изпити е достъпна на съответния сайт на университета. В случай, че имаш въпрос, чиито отговор не намираш онлайн, винаги може да се обадиш в отдел студенти или да се отбиеш до университета и лично да се поинтересуваш или пък да поискаш съвет.

Много е важно да стесниш кръга на своите предпочитания преди да започнеш да попълваш формулярите за кандидатстване, тъй като всяка кандидатура в различните учебни заведения е свързана с разходи. Добре е да имаш първо, второ и трето предпочитание за всяко учебно заведение, в което кандидатстваш. Хич не е лесно да направиш своето първо предпочитание, затова се увери, че имаш резервен план и/или друг университет, в който би се чувствал/а щастлив/а да учиш.

Освен това, обърни внимание, че всяка кандидатура в чужбина е свързана и с писане на мотивационно писмо. Така че, освен ако наистина не обичаш да пишеш такива писма, то ограничи броя на своите предпочитания. Разбира се, винаги може да използваш едно и също мотивационно писмо отново като го редактираш така, че да отговаря на зададените от съответния университет изисквания. В повечето случаи мотивационното писмо изисква да разкажеш за себе си, но някои университети може да изискват и есе на определена тема. Увери се, че писмото ти отразява твоята индивидуалност. Няма правилни и погрешни отговори. Това, което се иска е да впечатлиш, както с мотивацията си, така и с грамотността и добронамереността си да се приобщиш към академичната общност.

Често частните учебни заведения и тези в чужбина изискват и препоръки от учители, възпитатели или други възрастни, които те познават добре. Предварително се свържи със своите учители и възпитатели, за да имат достатъчно време да подготвят твоите препоръки. В случай, че кандидатстваш за програма по музика, фотография, изкуство или за програмист, то учебните заведения често изискват да представиш и портфолио, съдържащо  примери за твоята работа. Така че помисли какво би желал/а да включиш в портфолиото и го приложи и него. Може да представиш слайдове, видео или да използваш друг вид средства, за да покажеш своите способности и креативност.

Предполагам, след тези разяснения успя да се убедиш, че обучението в чуждестранен университет не е мисия невъзможна. Някои университети предоставят стипендии, отделно може да се кандидатства и за студентски заеми. Важно е да обърнеш внимание, обаче, че повечето чуждестранни висши учебни заведения изискват сертификат за ниво на владеене на западен език.

За английски език това най-често са сертификатите FCE (First Certificate in English), CAE (Certificate in Advanced English), CPE (Certificate of Proficiency in English), IELTS (International English Language Testing System), TOEFL (Test of English as a Foreign Language). В България изпитите за тези сертификати, с изключение на последния, се провеждат от Британския съвет в София. Повече информация за TOEFL сертификата и изпита може да се намери тук.

Сертификатният изпит на напреднало ниво по немски език е т.нар. Тест ДАФ (TestDaF – Test Deutschals Fremdsprache), който представлява стандартен, централизиран изпит по немски език за чужденци. Информация за него може да се намери на сайта на Гьоте-институт България .

TCFе сертификат за владеене на френски език, признат от франкофонските университети, в европейските и международни институции и фирми. Информация за различни курсове, дипломи и сертификати по френски език може да намериш на страницата на Френския институт в България.

Документът, удостоверяващ владеенето на испански език се нарича DELE или на български език означава “диплома по испански като чужд език”. Тази диплома е официален документ и е валидна в цял свят, удостоверяваща владеенето на испански език. Повече информация за този документ може да намериш на страницата в интернет на Институт Сервантес – София.

Има различни възможности за подготовка за тези сертификатни изпити – може да са както чрез курсове към езикова школа или индивидуални уроци с учител, така и самоподготовка, когато човек има познания по езика, придобити от училище (в интернет могат да се намерят много и различни програми и материали).

И запомни – важно е да бъдеш честен/на всички етапи от процеса на кандидатстване и всичко ще бъде наред.