A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Конфликти


Притча за таралежа

По време на ледниковата епоха много животни са измрели от студ.

Като видели това, таралежите решили да се обединят в групи, за да се топлят взаимно. Но бодлите на всеки един наранявали най-близките до него – тези, чиято топлина усещал най- силно. Тогава таралежите решили да се отдалечат, но започнали малко по-малко да измръзват и да умират.

Дали да приемат бодлите на близките? Или да изчезнат от Земята?

Мъдростта надделяла и решили да останат заедно.

Оцелели като се научили да живеят с малките рани, нанесени им от общуването с най-близките , защото най-важна била топлината, на съществата до тях.

За да работиш с други хора в качеството си на Тийм-лидер е добре не само да познаваш характеристиките на комуникативния процес и същността на екипното взаимодействие,    но и да си компетентен в управляването и разрешаването на конфликти.

Преди да се запознаваш с информацията за конфликта, то искам да отбележа и една друга особеност на междуличностното общуване. Разпознати са два основни модела на поведенческо реагиране, които е важно да различаваш в ролята си на  лидер.

Става въпрос за проактивното и реактивното поведение.

Сигурно има покрай теб хора, които когато са в затрудняваща ситуация мислят и говорят по този начин:

„Ох, защо ми се случва на мен това нещастие. Животът е ужасен. Никога няма да имам късмет. Не съм роден под щастлива звезда.Напротив, аз съм най-отчаяния страдалец. То каквото и да правя сега, няма смисъл, защото съм затънал в блатото, а всички знаем, че няма излизане от блато. Толкова е безсмислено всичко. Живея в най-окаяната държава. Никой не може да се бори със системата. Няма бъдеще пред мен. Направо ми идва да си сложа край на живота. Ох, ох, ох!”

Прави ли ти впечатление, че този човек, предимно се „вайка” и сякаш през мислите си „потъва” още повече в безпокойството и тревогата си. Болката и страданието, сякаш обземат цялото му съзнание и той не е способен да търси решение за затрудняващата го ситуация, освен да се оплаква и самосъжалява. Това е всъщност човекът с РЕАКТИВНО ПОВЕДЕНИЕ.

Сега ще разгледаме и противоположния пример. Нека отново ти разкажа за човек в проблемна ситуация, но с друго мислене и говорене за нея. Ето:

„Леле, сега става интересно. Май се намирам в сериозно затруднение. Важно е да не се паникьосвам и вайкам, а да помисля какво да правя отсега нататък. Няма какво да отлагам, сещам се, че мога да се обадя на Галя от съседния блок. Спомням си, че тя преди два месеца ми беше разказвала, че нещо подобно й се случва. Ще поискам да си поговорим още днес и да разбера как тя се е справила тогава с този проблем. Ако нейният изпробван модел не ми помогне ще търся други варианти за справяне. Поредното предизвикателство, което е пред мен. Сигурен съм, ще скоро ще успея да го премина. Животът е хубав и заради това, че има ситуации, в които разбирам и научавам нови неща. Стига съм мислил, а да отивам при Галя. Еха, става интересно!”

Навярно успя да усетиш разликата между двата модела на поведение. Героят от вторият пример е човек с ПРОАКТИВНО ПОВЕДЕНИЕ. Вместо да изпада в тягостно настроение и да се самосъжалява, този човек ориентира мислите си към действие. Той всъщност е насочен да търси РЕШЕНИЕ, а не да „хленчи” и оплаква съдбата си.

Моля те, върни се пак на двата примера, прочети ги и отбележи за себе си, кога се чувстваш по-добре ....:))))!!! 

Конфликтът представлява  ситуация, в резултат на която се стига до разединение или несъгласие между две лица или групи.

Конфликтите обикновено се пораждат от чувството за обида, оскърбление или нараняване. За да бъде разрешен един конфликт е особено важно да не се позволи на емоцията да „властва” и всеки от участниците да се концентрира над установяването и решаването на истинския проблем.  Емоцията може да предизвика излишно объркване и така причината за пораждането на проблема няма да бъде открита и респективно проблемът – решен. Може да използваш следните стъпки, за да подходиш мирно към разрешаването на конфликт с другите:

 

Стъпки за разрешаване на конфликт

Насоки за разрешаване на конфликти