A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Защо технологиите са важни?


„През цялата история на човечеството, сме били зависими от машините, за да оцелеем. Съдбата, изглежда, не е без чувство за ирония.“

Морфей, „Матрицата“

Здравей, Приятелю! „Матрицата” наистина е страхотен филм.  Ако по случайност не си го гледал, препоръчвам ти го горещо!

В него се поставят доста сложни въпроси относно реалността, в която живеем и бъдещето на човечеството.  А сега нека ние с теб си зададем някои въпроси свързани с технологиите:

  1. Можеш ли да си представиш как би работила днес една организация или фирма без служителите й да разполагат с компютри или мобилни  телефони?  - на мен не ми е трудно, защото помня това време....но, честно казано никак не искам да се връщам в него...:))))

  2. Вярваш ли, че над Европа летят едновременно хиляди самолети? – на мен ми е трудно да си го представя...

  3. Знаеш ли как днес се правят прогнозите за времето и то с месец напред? – аз не, но прогнозите ме улесняват и съм благодарен на метеоролозите, защото си вземам подходящи дрехи и не винаги нося чадър, балтон и шапка.

  4. А какво мислиш за  GPS – a като изобретение? Не е ли страхотно да си пътуваме спокойно към непознати места и да сме сигурни, че ще стигнем там, закъдето сме тръгнали.... :)))))

Да, модерните технологии се превърнаха в неизменна част от нашия живот. Именно поради този неоспорим факт, в съвременната и бързо променяща се технологична среда, технологичното развитие е неразделна част от лидерството.

Раздел „Технологиите“ от твоя дневник ще ти помогне да вникнеш в технологичните ресурси, тъй като те оказват влияние на почти всяка област от нашия живот.

С всеки изминал ден технологиите стават все по-достъпни и все повече хора имат досег с тях. Използваме технологиите главно с цел да се информираме за ставащото по света, както и да общуваме помежду си. Виж какво ми разказа една моя позната за нейният личен досег с новите технологии:

Преди време синът ми започна работа като стюард в една авиокомпания. Изпратиха го в Африка за един месец, за да изпълнява регионални полети – главно Нигерия и Камерун. Това беше първият път, когато заминаваше толкова далеч. Когато ми се обади по GSM-a, за да ми каже, че е пристигнал и се е настанил в хотела, имах чувството, че се обажда от друга планета и в същото време го усещах толкова близо до мен. От тогава все си повтарям: Ех, какво чудо са технологиите… Само преди 30 години когато баща му отиде в казармата, си кореспондирахме с писма и си изпращахме черно-бели снимки.

Безспорно една от най-големите ползи от технологиите е, че можем да поддържаме връзка с едни с други, дори и когато се намираме на различни континенти.

От друга страна, обаче, съществува и рискът да се заблудиш относно намеренията или въобще представите на човека, който стои от другата страна. Да, казвам риск, защото си е такъв. И ти, и аз прекрасно знаем, че изкушението да се представим за такива, каквито не сме, но ни се иска да бъдем, е огромно. Особено когато сме скрити зад щита на монитора. Колкото и да си истински и искрен, повярвай ми, никога не можеш да си сигурен дали това е така от другата страна.

Като ти споделям това, се сещам за един мой съученик от гимназията. Толкова беше срамежлив и необщителен, че минаваше за „пълен задръстеняк“. Съответно, нямаше особен успех с момичетата. Харесваше си една моя приятелка, която беше доста популярна. За четири години така и не намери смелост да я заговори. Тя също го харесваше, но някак се разминаха тогава тогава …До преди две години. Вече имаше Фейсбук и времената се бяха променили – приятелката ми реши, че ще го заговори.  Добави го във Фейсбук и веднага започнаха да чатят. Денонощно (без да преувеличавам). По това време той беше по работа в чужбина и това беше естественият начин да комуникират помежду си. Но когато се върна и се видяха на живо, срещата им беше пълен провал. И двамата останаха разочаровани един от друг.

Явно,  технологиите им бяха помогнали да сътворят Друго, различно свое  „АЗ“ – това на силния/та, интелигентния/та, независимия/та и успелия/та мъж/жена, или човекът, който всеки би искал да има до себе си.

Разказвам ти тази история вместо да ти говоря за неизменните опасности, които вървят ръка за ръка с употребата на новите технологии. Със сигурност ти е омръзнало да слушаш за това колко опасен може да бъде Интернет. Като млад лидер съм убеден, че си наясно.

Разказвам ти тази история и защото се надявам да си спомниш за нея всеки път, когато границата между виртуалния и реалния ти свят се размие. Възползвай се от напредъка на технологиите, но не забравяй, че не екранът, а очите са огледалото на човешката душа. 

Технологиите и достъпът до образование

Митове, които отричат предимствата на технологиите