A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Брейнсторминг

Annotation

Първото нещо, което трябва да се запиташ е „Какво обичам да правя?”. Ако обичаш да готвиш и се справяш добре или пък вярваш, че ще се справиш добре с помощта на малко допълнителна подготовка, то в такъв случай професията готвач е подходяща за теб. Ако пък ти допада да се занимаваш с деца, то може да помислиш за кариера в сферата на педагогиката и образованието. Всичко към което проявяваш силен интерес и/или имаш дарба е възможен вариант за твоя професия.

Вглеждайки се в себе си в търсенето на тези отговори, би било много полезно да си водиш бележки и да нахвърляш всевъзможни идеи. Съществуват толкова много полета за професионално развитие, че просто няма как да не намериш работа, която обичаш – необходимо е да намериш тази, която е подходяща за теб. 

Ето и няколко въпроса, които да стимулират съзнанието ти. 

Инструкция:

1.            Помисли по-задълбочено за това как би искал/а да прекараш своя професионален живот и запиши срещу всеки въпрос своето мнение:

Кои са моите силни черти?

Какво обичам да правя в свободното си време?

Какво бих правил/а, ако не трябваше да се тревожа за пари?

Кои са любимите ми предмети в училище?

Какви професии имат хората, които уважавам и на които се възхищавам?

Какво мразя да правя?

Какво ми дава чувство за удовлетворение?

Харесва ли ми да помагам на хората?

Обичам ли да разрешавам проблеми?

Кое предпочитам – да работя с хора или сам/а?

Кога бих искал/а да се пенсионирам?

Колко пари ми  трябват, за да живея добре?

Искам ли да работя от 9.00 до 17.00?

Успехът важен ли е за мен?

Ако имах необходимите ресурси, за да започна свой собствен бизнес, какъв би бил той?

2.            След като си помислил/а за някои възможни професии, се върни в раздела Аз и Аз и „хвърли око” на твоята Лична мисия.

3.            Отбележи с емотикон има ли съответствие между твоите професионални цели и целите ти в живота? – ако „да”, то ще получиш бонус – точки.

4.            Ако „не”, то помисли дали не си избрал кариера, която да те кара да правиш компромиси  в своя живот? Ако е така, то готов/а ли си на тази сделка?

Тестове за установяване/определяне на способностите

Друг начин, който може да ти помогне да разбереш коя професия е подходяща за теб е да направиш тест за установяване на способностите. Тези тестове имат разнообразни въпроси, специално направени така, че да стеснят кръга на твоите интереси и способности, за да се намери съвпадение с правилната област.