A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Защо е необходимо да се работи?

Annotation

„Трябва да откриете това, което обичате! Това е вярно както за работата ви, така и за любовниците ви. Вашата работа ще заема голяма част от вашия живот и единственият начин да бъдете напълно удовлетворени е да вършите това, което смятате за страхотна работа. Единственият начин да вършиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш.“  – Стив Джобс

Няма човек, който да не си е задавал въпроса „Защо е необходимо да се работи и какво е значението на работата за живота ни?” Елементарният отговор на този въпрос е: защото са ни необходими пари, с които да плащаме храната, подслона, дрехите и всички други материални неща, без които не можем да живеем. Но, вероятно ти сега се усмихваш, защото прав си – отговорът на по-горе поставения въпрос не е толкова еднозначен.

Трудовата заетост, освен че ще ти донесе финансова сигурност, ще ти позволи и да общуваш с другите, да създаваш приятелства, понякога за цял живот.

Често хора, които са материално осигурени започват работа само и само за да бъдат сред хора и да общуват с тях. Работата е най-доброто лекарство срещу скуката. Когато човек работи всеки негов ден от седмицата е запълнен с нещо смислено. Нещо повече, най-важните цели, които си поставяме в животаса свързани с работата.

 

Каква ще е професията ти и как да се реализираш професионално е въпрос, който вероятно те занимава напоследък и с основание, защото от това зависи доколко ще се чувстваш щастлив докрая на дните си.

Много хора смятат, че намирането на работа и успехът от професионалната дейност са зависими от икономическата и политическа стабилност, в която се намира страната ни, но това е всъщност грешна представа. 

Вярно е, животът е устроен така, че за да оцелее, всеки човек е необходимо да се труди /да работи/, но - от друга страна, хората работят без напрежение и с удоволствие, само когато положеният от тях труд съответства /отговаря/ на техните индивидуални интереси, стремежи и мотиви за професионална себереализация, т.е. когато чрез професионалния си избор и с намирането и започването на работа личността е осъществила всъщност себе си, собствения си потенциал /знания, умения/ и ценности /морални убеждения и норми/. 

Ето защо именно днес и именно за теб, млади приятелю, обсъждането на проблема за професионалния избор, за търсенето на твоето работно място, за справянето с конкуренцията при намирането на работа и за развитието на конкретни умения за успех в тази насока е важен и неотложен.

Чрез информацията от този раздел на Портала ТИ ще можеш да се ориентираш в “джунглата” на пазара на труда, за да успееш в преследването на целта: постигане на финансова самостоятелност чрез намирането на работа и упражняването на желана професия.

Много възможности са отворени пред теб, когато трябва да избираш какъв вид работа би искал/а да извършваш. Професията е нещо повече от това да си намериш работа и да получаваш заплата. Тя  трябва да бъде нещо, което ще ти носи удовлетворение и ще имаш възможност да растеш. Да намериш подходящата професия си е важна задача. Обмисляйки по кой кариерен път да поемеш, със сигурност ще си зададеш множество въпроси.