A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Доброволчеството


„Докато живеем всеки за себе си, не може да имаме успех.“

Петър Дънов

Здравей! В раздел „Общуването“ казахме, че има различни начини да се направят промени в едно общество. Един такъв изключително ценен начин е човек да започне с личностната си промяна или да се присъедини към доброволческа дейност по програма за извършване на услуги в полза на обществото.

Преимуществата на услугите в полза на обществото

Услугите в полза на обществото дават възможност да развиеш социални умения, които несъмнено ще ти бъдат необходими на работното място - като работата в екип или това да се научиш да общуваш с различни хора в най-разнообразни ситуации. Запомни! Ако подбереш своя доброволчески проект или задача внимателно, вероятно ще преминеш обучение, свързано със специфични умения, които ще можеш да използваш по-натам в кариерата и живота си.

Работата в полза на обществото ще ти даде възможност да се сблъскаш с други култури и области, над които нямаш наблюдение и пряк опит. По този начин ще разшириш кръгозора си и ще задълбочиш познанията си за моделите на човешко поведение. Много често хората намират приятели, партньори и дори платена работа посредством доброволния труд. Така ще увеличиш боря на хората, с които се запознаваш и с някои от тях може да останете в контакт през целия си живот.

Доброволческият труд и работата в обществена полза са много съществени аспекти на лидерството. Представата ти за света около теб ще се промени, когато си дадеш сметка, че има хора, които не са родени под щастлива звезда или имат по-лош късмет от твоя. Да помагаш на хората е социална изява, която ти дава възможност да дадеш частичка от себе си на другите.

Европейска доброволческа служба

Лесно е да станеш доброволец в днешно време и има много програми, които набират доброволци. Най-мащабната от тях е Европейската доброволческа служба. Европейската доброволческа служба, съкратено ЕДС, е част от програма „Младежта в действие“ (2007 - 2013), която се финансира от Европейската комисия.

ЕДС предоставя възможност на млади хора на възраст между 18 и 30 год. да бъдат доброволци в страна, различна от родната им, и да работят по проект в обществена полза. Европейската доброволческа служба ти дава възможност да прекараш от две седмици до 12 месеца в чужда държава, като работиш в полза на местното общество. В зависимост от това, с какво искаш да се занимаваш, ЕДС ти предоставя много различни алтернативи и възможности - опазване на околната среда, социални дейности (работа с деца, възрастни, хора в неравностойно положение и т.н.), изкуство, култура, спорт, медии, опазване на културно-историческото наследство и други. Повече за ЕДС можеш да научиш тук.

Възможности за дейност в полза на обществото

Кандидатстване в организация, занимаваща се с дейности в обществена полза