A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Социално предприемачество


„Бизнесът може да бъде източник на прогресивна промяна“

Бен Коен

Предприемачите блестят още по- силно с находчивостта и ентусиазма си, когато тяхната енергия е насочена към постигане на социална справедливост. Това особено важи за годините на младостта, в които всеки от нас е непримирим мечтател. А един непримирим мечтател несъмнено крие в себе си потенциал да се превърне в успешен социален предприемач.

„Социално предприятие“е основно понятие за предприятие, което развива стопанска дейност с цел постигане на положително социално въздействие. Социалните предприятия имат за цел генериране на приходи с цел максимизиране на социални, обществени и екологични ползи, а не на индивидуална печалба.

„Социален предприемач“е всяко лице, което използва предприятието си, за да преследва социална цел. Социалните предприемачи са новатори, а социалното предприемачеството е слабо позната професия без ясно начертана кариера. Ако искаш да бъдеш социален предприемач, имай предвид, че най-вероятно ще ти се наложи да навлезеш в непознати води. Това изисква импровизация и риск, но също така носи огромна отплата.

По какво социалните предприятия се различават от бизнеса?

Социално предприятие на първо място е бизнес. Това означава, че то се занимава с някаква форма на стопанска дейност, но предимно в подкрепа на социална цел (а не печалба за акционерите, например). Като всеки бизнес, социалното предприятие има за цел да генерира печалба, но реинвестира тази печалбав предприятието за постигането на определена социална цел.

Подобно на бизнеса, социалните предприятия са разнообразни. Те могат да бъдат създадени в рамките на неправителствени организации, местни предприятия, кооперации, както и големи организации, функциониращи на местно, национално или дори международно равнище. Общото помежду им е ангажимент за постигане на социална и финансова цел.

По какво социалните предприятия се различават от традиционните благотворителни организации?

  • Социалните предприятия имат за цел да овластяват и да изграждат умения и капацитет в общността и отделните индивиди, а не просто да раздават пари или други материални блага.

  • Социалните предприятия са икономически устойчиви – постигат финансова стабилност чрез извършваната от тях стопанска дейност и по този начин не зависят от дарения, грантове, спонсорство и други форми на благотворителност.

  • Социалното предприятие е бизнес. То е базирано на пазара и е ориентирано към постигане на финансови и социални цели.

За да вникнеш в същността на социалното предприятие ще ти разкажа историята на един младеж на име Джейсън Пеглър. 

Историята на Джейсън