A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Предприемачеството


 

„Парите никога не са били голяма мотивация за мен, освен като начин да запазиш резултата. Истинското вълнение е да играеш играта“

Доналд Тръмп

Здравей и добре дошъл на борда! Този раздел ще ти даде представа и полезни съвети за това как се стартира бизнес.

Напоследък е много актуално да се говори за предприемачество…

След началото на икономическата криза и поради закриването на стотици хиляди работни места в цяла Европа, се появиха множество сайтове, програми, наръчници и т.н., предназначени да обучават младите в предприемачески дух. Разбира се, още по-голямо влияние от кризата според мен оказа светкавичният напредък на технологиите – кой не иска да бъде предприемчив новатор като Стив Джобс или Бил Гейтс?

В предишната глава разгледахме и сравнихме случаите на Едуард, Харви и чичо Ангел и определихме разликата между „свободна практика“, „фирма“ и „собствен бизнес“. Сега ни предстои да разберем каква е разликата между бизнесменът и предприемачът. Ето какво казват по въпроса младежите от клуба по предприемачество StartItSmart:

„Докато “бизнес” и “бизнесмен” са по-статични понятия, предприемачеството е по скоро един процес на създаване. Със всеки новосформиран бизнес или друг тип дейност, предприемачът решава определени проблеми и задоволява потребности, като пътят му се състои в създаването на нови и нови неща имащи стойност. Конкретните бизнес единици са елементите, които изграждат този предприемачески процес.

Друга съществена разлика между предприемач и бизнесмен откриваме в личните цели преследвани от тях. Докато крайната цел на всеки бизнесмен почти винаги е печалба, това не важи в пълна степен за предприемачите. Мисията на един предприемач по скоро се свързва с по-мащабни и висши цели, като парите са само инструмент за тяхното постигане.

Ако си добър наблюдател на развитието на съвременните икономически реалности, то вероятно си разбрал, че днес на преден план излизат следните основни стълбове на пазарната икономика:

  • частна инициатива;

  • конкурентноспособност;

  • предприемачество.

Именно тях трябва да имаш предвид, защото те:

  • правят неотложно преосмислянето на собствените ти жизнени стратегии по отношение на професионалната себереализация;

  • налагат у теб формиране на мотивация за развитие на частния бизнес сектор.

Заниманията ти днес в раздел „Парите”, включват информация за предприемачеството, най-вече за да:

- активизираш  на личностно равнище вътрешния си ресурс  за справяне, т.е. да възобновиш или развиеш нови поведения за приспособяване към пазара на труда;

- самостимулираш изграждането на твои лични ефективни поведенчески стратегии, чрез които да осъществиш индивидуално-личностните си планове за професионално себеосъществяване.

В тази връзка, не пренебрегвай раздела „Пари” и по-конкретно знанията за предприемачеството, защото ако формираш у себе си психологическа нагласа за предприемачество, то ще имаш допълнителна възможност успешно професионално развитие - :)))).

Предприемачите са лидери 

Предприемач е френска дума, която буквално означава - този, който поема рискове. Предприемачът е човек, който започва свой собствен бизнес. Също така този човек трябва да играе много важна роля в собствеността и дейността на този бизнес. Определението за предприемач в речника е лице, което организира и ръководи предприятие, особено със стопанска дейност, което се характеризира с висока инициативност и риск.

Предприемачите са лидери. Изисква се иновативност и поемане на рискове, за да се започне бизнес начинание, което може бъде успешно, но може и да не е. Статистиката сочи, че повечето новосъздадени предприятиясе провалят, дори и тези, които са печеливши, не могат да генерират печалба до своята трета година. 

Изисква се лидерство, оптимизъм и визия, за да може да се преследва една идея до край, докато тя не е завършена. Започването на бизнес отнема време и усилия, и много често, ако ти си човекът с идеята, ти ще бъдеш и този, който ще работи най-здраво над нея.

Стъпки за стартиране на бизнес