A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Моите лични финанси


Здравей приятелю!

Предполагам чувал си максимата „Каквото и да ти казват, не се съмнявай, винаги става въпрос за пари!” В този раздел ще говорим за парите, като важна част от живота на всеки човек. Основният лайт- мотив на диалога ни тук се съдържа в кратката фараза:

Управлявай разумно парите си!

Това означава да развиеш способност да:

 • съобразяваш разходите, които правиш с  приходите, които получаваш;

 • разпределяш рационално финансовите си средства;

 • да използваш спестовни и разплащателни влогове.

Успешното справяне с ежедневните задължения е свързано с умението бюджетиране или умението за разпределяне на финансовите средства за живот. Изготвянето на бюджет означава най-общо да предвидиш и степенуваш личните си нужди и паричните си възможности си за задоволяване на тези нужди. Винаги трябва да си наясно какви са нуждите, които имаш и какви са източниците за паричното им обезпечаване. 

Дали е пълноценен или не животът ни се определя от начина, по които разпределяме парите си. Всеки от нас харчи пари предимно в следните две сфери:

 • физическо оцеляванехрана, дрехи, здраве, сигурност;

 • личностно развитие и усъвършенстванеобразование, екскурзии, професионална квалификация, колекционерски страсти и пр.

Ако имаш семейство и изпълняваш ролите съпруг/а и родител ти подчиняваш на други мотиви разпределянето на финасовите средства. Тогава бюджетът се насочва предимно към задоволяване потребностите на твоите близки (деца и съпруг/а), отколкото към собствените ти его-потребности.

                Парите са неотменен спътник в живота на хората, защото:

 • oт една страна, парите разкриват стойността на стоките, които човек произвежда или закупува;

 • oт друга страна, парите осигуряват и разкриват благосъстоянието на личността – колкото е по-богат човек, толкова повече той може да задоволява своите потребности и желания и да ги реализира в конкретни намерение и постъпки;

 • oт трета страна, парите са средство за разплащане, т.е. само ако има пари човек може да се снабди/придобие нещата, от които зависи животът му на индивидуално и личностно равнище.

Вече разбираш, че парите са полезно нещо, но тяхното притежаване зависи преди всичко от твоята готовност и способност да полагаш усилия да печелиш пари.

Управлението на парите изисква у теб умения да: 

 • получаваш  доходи:

Напримерпарично възнаграждение при упражняване на дадена професия, стипендия за отличен успех по време на придобиване на образование или професионална квалификация, кандидатстване при определени условия за кредит или социална помощ от държавата, пенсионно осигуряване и пр.;

 • планираш разходи:

Например – отчитане на всичко, от което се нуждае личността за определен период от време (закупуване на стоки от първа необходимост, заплащане на разходите за ток през зимния и летния период, ползване на социални услуги – курс за изучаване на чужд език, компютърни умения и т. н.)

 • познаваш собствените си нужди и потребностите на хората, с които живееш:

Например – осъзнаване на наистина важните неща, за които трябва да се изхарчи определена сума;    

 • разпределяш парите според неотложността на разходите:

Например – при нужда лишаване от някои любими разходи (фитнес, кино, дискотека), за сметка на други, възникнали вследствие на криза (природни бедствия, катастрофа, физическо или психическо заболяване);

 • разумно да изразходваш паричните средства:

Например – при възможност икономично харчене на пари – купуване на стоки за бита при цени на едро или на промоционални цени, или на  цени при ликвидация на залежали стоки; ходене на море през м. Май или м. Септември и пр..     

Запознай се сега със следната интересна история от една моя любима книга, която ще си позволя да цитирам още веднъж в тази глава:

„Тъй като имах двама влиятелни бащи, аз учех и от двамата. Трябваше да размишлявам върху съветите и на двамата и така вникнах в силата и смисъла на разбиранията, определили живота им. Например единия баща имаше навика да казва: „Не мога да си го позволя“.

Другият баща забрани да се казват тези думи. Той настояваше да казвам: „Как мога да имам това?“

Едното е твърдение, другото – въпрос. Единият обясняваше, че не може, а другият те караше да мислиш. Бащата, който скоро щеше да забогатее, обясняваше това по следния начин:

Когато кажеш: „Не мога да си го позволя“, мозъкът ти спира да работи. Но зададеш ли си въпроса: „Как мога да имам това?“, мозъкът ти започва да мисли. Той нямаше предвид да купуваш всичко, което ти хрумне. Просто държеше да упражнява мозъка си – най-мощният компютър на света. Смяташе, че твърдението „Не мога да си го позволя“, е признак на умствена леност.

-Мозъкът ми става все по-силен всеки ден, защото го упражнявам. Колкото по-силен става, толкова повече пари мога да изкарвам.

И двамата бащи работеха усилено, но аз забелязах, че единият бе свикнал да не мисли, когато ставаше въпрос за пари, а другият беше свикнал да си упражнява мозъка. В резултат на това единият забогатяваше, а другият обедняваше. Подобно нещо става и ако някой прави редовно физически упражнения, а друг седи на дивана и гледа телевизия. Подходящите физически упражнения подобряват здравето, а подходящите умствени упражнения увеличават шансовете за забогатяване. Мързелът унищожава както здравето, така и богатството.“

Робърт Т. Кийосаки, Шарън Л. Лехтър,

„Богат татко, Беден татко“

Както може би се досещаш още от заглавието на тази глава заедно с теб ни предстои да разгледаме принципите на доброто финансово управление на личните финанси, или казано по-просто - да се научим да управляваме по подходящ начин парите си и да взимаме най- добрите финансови решения в личен план.

Управлението на личните финанси включва множество похвати като бюджетиране, финансово планиране, планиране на големи покупки – като например кола или апартамент, спестяване и инвестиране, както и кредитиране.

Ще се запознаеш с понятия като бюджет, финансова оценка, финансови цели и финансова независимост.

За повечето хора, които не познават и не разбират понятията и механизмите на управление на личните финанси това може да е скучен и отегчителен процес, но като бъдещ лидер, съветвам те да се запознаеш в детайли с тези понятия и механизми, защото едно от най-важните качества, които отличават успешните хора, е че те отлично знаят как да управляват парите си. Казано иначе – ако поемеш контрол над личните си финанси, ще откриеш, че ще живееш по-богато от много твои връстници, които все още водят борба за контрол над собствените си пари. Няма значение какви финансови цели си си поставил/а – дали да си купиш нова кола, да пътуваш в чужбина или пък да спестяваш за университет или курс по език – целта на тази глава е да ти подскаже как да управляваш парите си така че те да нарастват и в крайна сметка да постигнеш финансова стабилност и независимост.

Най-важният аспект на личните финанси е планирането им. Финансовото планиране е процесът, в който управляваш своите финанси така, че това да помогне за постигане на финансовите цели, които си си поставил. Както казахме преди малко, твоите финансови цели може да са най-разнообразни – от кола и пътуване до къща и елитно образование. 

Често хората вярват, че финансовото планиране е сложен и трудоемък процес, който е най-добре да бъде поверен на професионални счетоводители или банкери. Разбира се, ако нямаш грам представа от това как работят парите, не е лоша идея да се посъветваш с професионалист в началото, но в крайна сметка трябва да се стремиш да се научиш сам да управляваш парите си, а не да разчиташ на други за това. Иначе казано, няма как да забогатееш, ако не притежаваш финансова грамотност.

Можем да разделим финансовото планиране на няколко важни „стъпки“:

Стъпка 1: Оцени финансовото си състояние

Стъпка 2: Определи финансовите си цели

Стъпка 3: Създай финансовия си план

Стъпка 4: Изпълни финансовия си план

Стъпка 5: Наблюдение и преоценка на финансовия ти план