A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Мотивационно писмо


Освен професионална автобиография, все повече работодатели изискват CV-тата на кандидатите да бъдат придружени от мотивационно писмо

Мотивационното писмо е съществен елемент от кандидатурата. Добре е то да не превишава една страница и целта е чрез него да поставиш акцент върху тези свои умения, които имат отношение към конкретната позиция. Имай предвид, че много от агенциите за подбор на персонал разполагат със списък с опита и уменията, които се изискват за конкретното работно място. За да се добереш до интервюто е необходимо да покажеш, че притежаваш тези умения.

За да напишеш мотивационно писмо, с което да блеснеш е хубаво да се придържаш към следното:

  • Адресирай мотивационното писмо до мениджъра, набиращ персонал и компанията за която кандидатстваш (вместо общото „Ужаваеми г-не/г-жо“  шаблонно писмо).

  • Разбери какво търси компанията като прочетеш внимателно описанието за работа и се опиташ да определиш как това, което ти можеш да предложиш съответства на нуждите на комапнията.

  • Акцентирай на това, че може да отговориш на възможно най-много от тези нужди (на кратко очертай квалификациите и опита, които те правят подходящ за конкретната позиция за работа).

  • Използвай ключови думи от описанието на позицията за работа, така че претрупаният човек, набиращ персонал, бегло преглеждайки информацията за теб, веднага да забележи, че си потенциален кандидат.

Много кандидати гледат на мотивационното писмо като на каприз на работодателя или чисто и просто най-обикновена формалност, и често изпращат „шаблонни“ мотивационни писма или въобще не изпращат такива. Лично аз винаги съм гледал на мотивационното писмо като на възможност да запозная работодателя с най-силните ми страни - инструмент, който да ми помогне да изпъкна сред останалите кандидати. Често именно мотивационното писмо е решаващо при избора кой кандидат да бъде поканен на интервю. С мотивационното писмо целим да убедим работодателя, че притежаваме необходимите качества и умения и имаме желание и готовност да заемем длъжността, за която кандидатстваме. Едно добре обосновано мотивационно писмо може да компенcupa някou слаби страни в автобиографията ти - недостатъчен трудов опит, липса на сертификат за дадени умения и др.

Ето няколко „златни правила“, които Агенция по заетостта към МТСП  ни съветва да спазваме, когато пишем мотивационно писмо: 

Мотивационното ти писмо трябва да е кратко (не повече от страница - страница и половина) и интересно за работодателя.

Обвържи уменията си с изискванията за обявената длъжност – посочи какво ти можеш да направиш за работодателя.

Не преповтаряй информацията, която си посочил в CV-то си.

В мотивационното ти писмо трябва да се усеща твоя личен стил на изразяване. Опитай се да направиш изложението си оригинално.

Демонстрирай увереност и желание за работа.

Не използвай клишета - фрази от готови мотивационни писма или целите писма.

Не използвай негативни изрази.

Не допускай неугледен вид на писмото си - грозен почерк, лоша хартия, и т.н.

Не допускай фактологични и правописни грешки - прегледай  писмото си за правописни грешки или помоли някой познат да го провери.

Увери се, че си адресирал/а писмото правилно, че си изписал/а вярно името на фирмата и на човека, до когото го адресираш.

Увери се, че си дал точна информация за обратна връзка.

Ето един пример за добре структурирано мотивационно писмо, който ни дава българската Агенция по заетостта:

Пример за мотивационно писмо