A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Оптимизъм

Annotation

Оптимизъм: способността да не губиш надежда или да предвиждаш най-добрия изход от дадена ситуация и да акцентираш върху смисъла тя да се развие по посока на нейните най-обещаващи аспекти. ​

Оптимизмът е способността да вярваме в успеха на начинанията си. А вярването в успеха е да имаме лична увереност, че нещата зависят от нас, от знанията и уменията, които имаме. Доказано е, че човек каквото мисли, това вижда. Като пример, прочети притчата:

"За смелостта да опиташ"

Един крал решил да изпита свитата си, за да намери човек за важен пост. Бил заобиколен от голям брой силни и мъдри мъже. ”Обръщам се към вас – разумни мъже – казал кралят, защото имам проблем и искам да видя кой е в състояние да го реши”.

Той повел присъстващите към вратата с огромна тежка брава, каквато никой до сега не бил виждал. Кралят казал: “Това е най-голямата и най-тежката врата в моето кралство. Кой от вас може да я отвори?” Някои от придворните поклатили отрицателно глава. Други, смятани за мъдреци, погледнали по-отблизо вратата, но признали, че не могат да се справят. След като мъдреците изрекли това, останалите придворни се съгласили, че проблемът е твърде труден за решение. Само един везир се приближил до бравата. Огледал я, опипал я, изпробвал различни начини да я помръдне, накрая я натиснал с повече сила и вратата се отворила. Тя била само леко притворена и нямало нужда от нищо друго, освен готовност да се разбере това и кураж да се действа безстрашно. Кралят казал: “Ти ще получиш службата в двора, защото ти не се доверяваш само на това, което чуваш и виждаш, а използваш твоите собствени сили и се осмеляваш да опиташ.”

Лидерите са оптимисти. И това е в основата да могат да видят възможности там, където останалите хора виждат трудности. Естествено, че трудности съществуват, но следва да запомниш, че всеки неуспех е възможност да научиш нещо. Важно е да се учиш от грешките си, за да постигаш по-добри резултати в бъдеще. Всеки следващ път, когато си изправен/а пред негативна ситуация, вместо да се впускаш в притеснения за това какво е станало, следва да търсиш каква е причината да се развият по този начин нещата. Това, че нещо лошо се е случило преди, не означава, че то задължително ще се случи отново. Не бива да се терзаеш за грешката или неуспеха си от миналото, а да анализираш какво не ти е достигнало да се справиш и как да добавиш към своите ресурси необходимите знания и умения.