A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Емпатия

Annotation

Емпатия: способността да си съпричастен към чувствата и настроенията на другия.

Емпатията е способността да се поставиш мястото на другия и да видиш света през неговите очи и гледна точка. Посредством емпатията е възможно да се навлезе реално в емоционалния свят на другия, да се идентифицира неговата емоционална оценка и да се направлява комуникацията. Да си емпатичен изисква да отговориш въпросите: Как би се чувствал, ако си в ситуацията на мястото на Другия? Какви биха били мислите ти и как би се държал в случай, че си изправен пред неговите предизвикателства?

Емпатията предшества съчувствието. Ако не си способен да оставиш своите собствени чувства настрана и искрено да се опиташ да разбереш как се чувства другият човек, то би било трудно да се посветиш изцяло на дадена кауза и да осъществяваш ефективна комуникация с околните.

Емпатията е ключово умение за всеки лидер. За успешното развиване на умението емпатия, в случай че не разбираш нечии действия или пък си гневен на някого, за момент опитай да се поставиш на мястото му. Как би се чувствал, когато погледнеш на нещата през очите на другия? Какво мислиш? Най-вероятно ще установиш, че това на пръв поглед лесно упражнение, ще те направи доста по-внимателен и съпричастен към околните. Винаги се стреми да преценяваш нещата от гледна точка на нуждите и желанията на другия човек. Все пак и ти би искал другите да могат да вникват в това, което вълнува теб самия, нали така?