A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Кураж

Annotation

Кураж: способността да поемаш инициатива и да преценяваш заплахата от прилагането на инициативата, като поемеш риска от провал. ​

Кураж е способността да се поемат инициатива и риск и да се направи крачка към неизвестността и непознатото, когато никой друг не би се осмелил.

Умението да подхождаш с кураж изисква проницателност, т.е. да имаш интуиция за възможните последици от поемането на риска и да определиш доколко те са положителни. Да си куражлия, всъщност зависи от това, дали си със силен характер и ще позволиш ли да повлияе на твоите решения онова, което околните говорят и мислят. Въпреки че е добре да се вслушваме в мнението на другите, е хубаво да знаеш, че при лидерството е полезно да отстояваме позиции и да не се отказваме от намеренията си, само защото някой не е съгласен с тях. 

Нещо повече, добре е да си наясно, че лидерството не е реклама, която повишава рейтинга ти, а се отнася до това да си достатъчно твърд да правиш онова, което е правилно, независимо от обстоятелствата: кой, кога, какво, как, колко и защо.

Ако и за момент си разколебан в първоначалните си идеи за водачество, ако усетиш страх от това да предприемеш действия е добре да поставиш колебанията си на анализ и да откриеш, какво стои като причина зад тревогата ти. Опитай се да прецениш колко вероятно е очакваните последствия да се случат и как точно това би ти повлияло. Ако това, което те притеснява не се случи, то тогава как би ти се отразило това? Прецени дали би могъл/а да се справиш с това, което би се случило след като направиш нещо, което може да бъде счетено от околните като противоречиво или непопулярно.

Повечето успешни лидери както от миналото, така и от днес, са влизали в противоречие с установения ред. За да бъде реформатор, в повечето случаи човек трябва да се изправи срещу установения ред и да опита нови неща. Не бива да се страхуваме от несполуката, когато правим това, което вътре в себе си знаем, че е правилно и в което силно вярваме.