A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Креативност

Annotation

Креативност /откривателско мислене/: способност да намираш нови и иновативни решения на проблемите 

Креативността е просто нещо. Погледни всички възможни страни на дадена ситуация и опитай неща, които не са били опитвани преди. Лидерите следва да бъдат креативни в своя подход. Иновативните подходи и нови идеи са част от лидерството. За да дадеш воля на креативността си се опитай да гледаш на нещата по различен начин. Ето една история за пример:

„Скоро говорих със сина си. Пред него имаше един сериозен проблем. Налагаше се бързо да вземе решение коя от дисциплините да запише като собствен избор за СИП – свободно избираем предмет,  за следващата учебна година. Дойде си у дома много ядосан. Аз разбира се го попитах какво го дразни толкова и му казах, че би било добре да обвърже избора си, с  намеренията си за учене след завършване на средното си образование. Той ме погледна саркастично и каза: „Мамо, аз съм още в 10-ти клас, нали не очакваш с точност да съм решил какво ще правя след 12-ти клас.”

Тогава аз му казах: „Разбирам, че се чувстваш притиснат да вземеш решение за нещо, за което не си готов. Често в живота има такива моменти и е добре да си подготвен за тях. Затова, предлагам ти да си представиш, че проблемът, който трябва да решиш е заключена врата. Как ще я отключиш? Ти разполагаш само с твоята връзка ключове. На нея са закачени собствените ти ключове: от дома ти, от тавана (където е велосипедът ти, от входната врата на блока, от мазата, където са старите ти играчки). Какво правиш? Отиваш ли към онази заключена врата  и започваш ли да се опитваш да я отключиш, като един по-един последователно слагаш всеки ключ, които имаш на твоята връзка. Ако да, то съвсем скоро ще се убедиш, че резултатът е никакъв и пространството зад вратата продължава да е недостъпно  за теб. Какъв е изводът? – за да отключиш онази врата или за да решиш проблема ти е необходимо да потърсиш друг ключ или да създадеш някакъв друг инструмент за отваряне на вратата”.

Разказвам тази случка неслучайно, а за да подскажа кога е необходимо да разполагаш с умението креативност.

Излиза така, че когато си изправен пред проблем, чието решение изглежда невъзможно е за предпочитане да допуснеш в съзнанието ти да нахлуят  всички възможни решения за изход от ситуацията. Колкото и безумни да ти се сторят те на пръв поглед, не ги отхвърляй! Напротив, направи така, че да изпробваш всяко от тях като алтернатива за справяне. Това може да звучи неприемливо, но в действителност е лесно. Важно е само да изключиш  в съзнанието си онази алармено мигаща червена светлина, която светва в мозъка ти, когато имаш каквито и да е ИДЕИ и на която, сякаш се изписва текст: идиотско хрумване; глупава идея; няма смисъл, откажи се!; оф, проблемът е нерешим!

Следващият път, когато си изправен/а пред проблем запиши всяко възможно решение, без значение колко глупаво или налудничаво може да ти се струва то. След като вече си съставил първоначалния си списък се върни отново към него и се опитай да редуцираш част от идеите си, т.е. да оставиш само онези, които ти се струват по-подходящи за справяне с проблема. Това може да стане като комбинираш две различни идеи, отстраняваш други или дори измисляш и добавя нови към първоначалния си списък. Възможно е дори да измислиш решение, което преди това не би взел под внимание, следвайки обичайния си подход към даден проблем.