A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Лидерството е...

brief

 

В основата на лидерството стои думата „водя”, означаваща напътствам или ръководя. За да „водиш” е необходимо да има промяна или движение от едно състояние към друго. Ако приемем, че способността е естествено или придобито умение или талант, тогава кое ни дава способността да „водим”?

Сещаш ли се за някого, на когото искрено се възхищаваш? Който изпъква в твоите представи с делата си? Който дори в трудни моменти не губи ориентация и продължава движението си напред? Тези хора се различават от другите по това, че въпреки пречките, които срещат при извършването на дадена дейност винаги съумяват да останат фокусирани върху целите, които преследват. Нещо повече - те са до нас винаги, когато сме или изплашени, или пък твърде изчерпани да продължим пътя си или да преследваме целите си.  Те ни учат да поемаме отговорност и никога не ни съдят. Насърчават да не се отказваме от изпълнението на задачата и да продължим да сме активни в полагането на усилия, защото така е сигурно, че се приближаваме до целта си.

Всички ние още с раждането си придобиваме инстинкт да водим. Като бебета се ориентираме в нова среда и постепенно откриваме своите способности. Пораствайки постепенно откриваме нови и по-добри начини за справяне с нещата, като решенията които вземаме са на база на нашите сравнително ограничени знания и опит. Тази вродена способност е уникална за хората и дава възможност на всеки един от нас за лидерство. За да може да води околните, човек трябва да може да води първо себе си. Всичко започва от самия теб, твоята самодисциплина да бъдеш свой собствен лидер, да познаваш добре себе си.    

Сигурно вече си осъзнал, че основната цел на живота е да развиеш своя потенциал и да станеш такъв, какъвто искаш да бъдеш. Това означава да:

  • Да развиеш самоуважение
  • Да повярваш в собствените си сили
  • Да използваш своите способности и развиеш допълнителни умения
  • Да живееш в хармония със себе си и с другите
  • Да имаш мотивация и да преодолееш най-неочакваните, трудни и тъжни моменти в живота си.

Както всички хора, така и ти притежаваш вродена способност да ОЦЕЛЯВАШ. Това е инстинктът, чрез който в трудни моменти мобилизираш себе си, т.е. актуализираш всички свои знания и опит и така създаваш нови възможности за справяне. Фактът, че проявяваш самодисциплина и че съумяваш да намериш решение за проблемите си чрез използване на собствените си ресурси или чрез създаване на нови, доказва, че МОЖЕШ ДА БЪДЕШЕ ЛИДЕР.

Лидерът е човек, който благоприятства ситуацията. Той е като катализатор на действия и идеи за промяна на съществуващите условия, в дадената ситуация. Лидерът е ЕКШЪН-ГЕРОЯТ в живота ни.  Героят, който никога не се отказва и винаги прилага нови и нови начини за ОЦЕЛЯВАНЕ. Героят, който не познава страха или, разочарованието и е готов винаги да ни поведе към победата.

Следователно да бъдеш лидер означава да създаваш и увеличаваш възможностите за промяна, да въвеждаш нови действия , да правиш нещата различно или по нов начин, да откриваш нова гледна точка и да не допускаш старите неща да ти попречатпо пътя към успеха.