A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

О:

brief

Способност  -  това е качество или умение  да извършваш дадена дейност. Важно е да си наясно, че можеш да имаш умение да пееш. Но това автоматически не те прави диригент на хор, защото е необходимо да имаш диплом или да си придобил професионална квалификация за тази професия. Ето защо способностите се определят като лични ресурси, които могат да бъдат вродени или придобити. Колкото повече развиваме вродените си способности и придобиваме все по-разнообразни умения, толкова повече се доближаваме до успеха в живота си.

Авторитет – това е вродена  способност или придобито умение да влияеш на мислите, настроенията и поведението на другите, така че те да се съобразяват с твоето мислене, настроение, поведение.

Капацитет – това е вродената способност да се стремиш към подобрение, да постигаш нови по-високи равнища на справяне със задачите си, да израстваш и да ставаш все по-уверен в действията и решенията си.

Себепромяна – това е способността или придобитото умение да действаш по различен начин, за да отговориш на обстоятелствата на дадена ситуация и да оцелееш.

Избор – това е вродената способност или придобитото умение да анализираш и откриваш нови възможности за решаване на даден проблем.

Решение – това е способността след обмисляне на ситуацията да си готов за действие или да намериш изход от даден проблем.

Себеразвитие – това е вродената способност или пък придобитото умение да живееш само «тук и сега» и да избираш дейности, които да те доближават до постигане на целите ти и предизвикателства, чрез които да развиваш своя капацитет.

Овластявам – това е вродената способност или пък придобитото умение  да стимулираш хората до себе си да усъвършенстват своите качества и така да стават по-уверени в действията и решенията си, а оттам и по-самостоятелни в живота си.

Водя – това е вродената способност или пък придобитото умение да привличаш другите да бъдат твои последователи, т.е. да правиш така, че те да ти се доверяват.

Влияние – това е придобитото умение по силата на собствения си авторитет да мотивираш хората около теб към действие и промяна.

Взаимозависим – това е придобитото умение да отдаваш на другите и да приемаш от другите: внимание, грижа, време и средства.

Ръководя – това е вродената способност или придобитото умение да поемеш управлението на дадена дейност като поемеш отговорността за другите и за последиците от твоето управление. 

Лидер – това е вродената способност или придобитото умение  да насърчаваш другите към преследване на цели и прилагане на нововъведения.

Лидерство – това е вродената способност или придобитото умение да създаваш последователи и да ги предвождаш в критична ситуация до намирането на изход от проблема. 

Ръководя – това вродената способност  или е придобитото умение да  управляваш другите в процеса на постигане на планираните резултати.  

Потенциал – това е вродената способност или придобитото умение да използваш всички съществуващи възможности при решаването на даден проблем или при придвижването си напред.

Сила – това е вродената способност или придобитото умение да устояваш на натиска отвън (страховете и безпокойствата на другите) или на вътрешните си страхове и безпокойства (собствената си неувереност) като не се отклоняваш от поставената цел и вдъхваш надежда и на другите хора.

Аз – това е интегрираният образ за «мен» - моето тяло, мисли, емоции, поведение или всичко онова, което съм – моята самоличност.