A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Дефиниране на проблема

Annotation

Това може да ти звучи прекалено  обстоятелствено и дори ненужно, но от определянето на проблема зависи неговото решаване или вземането на дадено решение, относно преодоляване на проблемната ситуация. Най-честата грешка, която  можеш да допуснеш е в опитите си да прецениш как да постъпиш  в дадена ситуация това е проблемът да не бъде правилно определен.

Представи си, че ти се налага да се запишеш на уроци, за да наваксаш с математиката и да изкараш висока оценка на матурата, за да те приемат в университета, който си избрал.  Уроците са от 8.00 сутринта, а ти си нощна птица –стоиш буден/будна до късно, чатиш с приятели, или пък учиш по-лесно нощем… Със сигурност ще трябва да намериш разрешение на ситуацията и то такова, което те удовлетворява.

За да дефинираш даден проблем, е необходимо да установиш какво те тревожи в дадена ситуация или какво точно те затруднява, за да не можеш да постигнеш желания резултат.

Има ли противоречащи чувства, желания или цели? Проблемът свързан ли е с нещо, което можеш да контролираш? Ако да, определи проблема като нещо, което можеш да контролираш.Например, ако имаш проблем с взискателен треньор при който спортуваш, открий какво ти пречи да се чувстваш уверен в изпълнението на указанията на треньора ти, фокусирай се над това, че не си удовлетворен/а от настоящите си постижения вместо да се гневиш над личността на твоя спортен учител. ЗАЩО? – ЗАЩОТО не си в състояние да го промениш. Следователно, след като проблема е правилно определен, едва тогава може да започнеш да търсиш варианти за неговото разрешаване.