A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Моите ценности...

Annotation

Съществена част от себе-опознаването е да определиш какви са твоите ценности. Това, което е от значение за теб определя и твоите ценности. Ценността е относителната стойност /превъзходство или полезност/, която ние придаваме на определен аспект от ежедневието си.

Бъдещето на всеки зависи от неговата индивидуална ценностна ориентация или какво всеки от нас избира да направи в живота си. 

Много от ценностите ни произтичат от културата, обществото и възпитанието ни. Установените стандарти, с които живеем, влияят на начина, по който виждаме света около нас и определят действията ни. Представям ти списък с така наречените духовни ценности. Те служат, за да създадат един по-добър начин на живот. Те разширяват хоризонта на човешкото развитие и способности.

Стремеж към истината - изключително важна за справедливото и прогресивно общество.

Чувство за Справедливост - признаване на правата и нуждите на всички.

Дух на Сътрудничество - основан на активна добра воля и принципа на правилните човешки отношения.

Чувство за Лична Отговорност - за груповите, общностните и национални дела.

Служене на Общото Благо - чрез жертване на егоизма. Само онова, което е добро за всички е добро за всеки.

Законност - върховенството на закона, човешкото достойнство и гражданските права и свободи над властта.

Равни шансове - прозрачността в институциите и свободната пазарна конкуренция са единствената гаранция за постигането на равни шансове.

Свобода - само свободата гарантира, че едно решение ще издържи проверката на времето.

Отговорност - всяко поколение е отговорно да създава възможности за идващите след него и да опазва достиженията и добродетелите на предишните.

Многообразиезадължително условие за изграждането на модерно и свободно общество. Пазар и конкуренция в икономиката, пазар и конкуренция на мнения, пазар и конкуренция на идеи в обществото.

Нови възможности - напредък е възможен само чрез промяна и създаване на нови възможности. Те се постигат единствено с прагматични действия, за да може промяната да се превърне в напредък.

Ценностите имат истинска стойност за теб. Ти не би бил този/тази, който/която си без да ги почиташ. Когато живееш според своята ценностна система, животът ти е пълноценен и всичко си идва на мястото. Когато не живееш според своите ценности или пък не си наясно какви са те, животът ти би вървял в грешна посока, би бил сив, неприятен и разочароващ, позволявайки на други хора да те дърпат в различни посоки.

Всеки човек има лична ценностна система. Тя осигурява вътрешното знание за добро, красиво, желано, полезно, конструктивно. От личната ни ценностна система се определя и нашето поведение.

Често нещата, които са най-важни за теб са и най-малко очевидни. Едва ли би си представил живота си без тях, но вероятно ги приемаш за даденост. Ясното и точното на личните ти ценности може само да ти помогне при идентифицирането и справянето с конфликтни ситуации.

Например: Представи си човек, който обича да се шегува, но има връзка с друг, много сериозен човек, който рядко дори се разсмива. Ако вторият не е установил, че хуморът е такава важна ценност, то допустимо е, че тези двама души биха се разочаровали от връзката помежду си и без дори да знаят защо. Ако и двамата обаче имат знание за своите ценности, то тогава те щяха да са наясно, че чувството за хумор е причина за дистанцията помежду ми.

Следователно, ако имаш по-ясна представа за своите ценности, ти веднага ще разпознаеш ситуации, хора и изобщо неща, които ще подчертаят и затвърдят това кой си и какви отношения можеш да създаваш с другите. Познавайки своите ценности ще може да взимаш решения доста по-лесно, защото те ще ти служат като отправна точка при приоритизиране на действията, задълженията и целите ти.