A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Принципите...

Annotation

Три неща са неизменни в живота ни – промяната, изборът и принципите“

Стивън Коуви

 

Замислял ли си се колко често в ежедневието си употребяваме думичката „принцип“?

По принцип би трябвало да работят днес.

Принципно, нещата стоят така и така…

Паразитна думичка са тези принципи…дотолкова, че вече все по-рядко се замисляме за тяхното значение…

Не знам как е с теб, но лично аз не познавам човек, който да е успял да постигне нещо значително в живота си, изневерявайки на принципите си. Хора, които напредват с измами, лъжи или „пазарлъци на дребно“,  обикновено остават посредствени или успехът им е краткотраен и измамен, тъй като не е изграден върху солидна основа – в случая почтеността.  Почтеността е принцип.

Обратно, всички големи лидери са станали такива най-вече благодарение на факта, че са отстоявали принципите си. Замисли се за своите национални герои. Замисли се дори за супергероите :)! Сега си представи безпринципен Батман :)…

 

За да ти докажа тезата си, че няма безпринципен успех, ще ти разкажа историята на един колега от университета, която илюстрира принципа за честността и усърдността:

Въпреки многобройните възможности за преписване на изпитите, които сме имали, Филип никога не го правеше. Пред колегите казваше, че прекалено много му личи и квесторите ще го хванат, но на всички ни беше ясно, че той просто искаше да постъпва честно (в случая спрямо себе си) и да разчита на собственото си усърдие, за да си вземе изпитите, а не да се надява, че ще може да мине с измама. (Тук е мястото да отбележа, че според мен преподавателите почти винаги знаят кой е преписвал и кой- не. Просто повечето избират да го оставят на нашата съвест и желание да научим нещо).  И така, докато повечето му колеги му по време на сесия предпочитаха да ходят по купони и дискотеки, Филип си оставаше вкъщи и четеше за изпити. И в повечето случаи изкарваше същите оценки, както онези, които преписваха. Какъв загубеняк, а? Може да мине метър, а не го прави :)…

Това се случи преди десет години. Преди седем Филип основа своя собствена компания, преди пет тази компания вече имаше тридесет служители, а Филип спечели наградата „Млад предприемач“. Неговата честност и усърдие му се бяха отблагодарили. А какво стана с преписвачите, ще питаш? – Разбира се, почти всички завършиха. Някои от тях може би дори работят за Филип. Но не знам със сигурност…не съм чул нищо интересно за тях :).

 

И така, мисля ще се съгласиш, че принципите са убеждения или възгледи, от които се ръководим.  В една от своите книги Шон Коуви казва, че животът, центриран върху принципите е най-стабилната и непоклатима основа, върху която можем да градим. Аз съм склонен да се съглася, а ти?