A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Дневникът на успешния Лидер

Дневникът на успешния
Лидер

Принципи на лидерското развитие

Annotation

Следните принципи обхващат холистичния (цялостния) подход към лидерското развитие:

Познавай себе си! - и ще успееш...

Всяко човешко същество притежава вътрешен лидерски потенциал. Всеки е предразположен към лидерство – първо що се отнася до самите нас и след това спрямо околните.

Темата за личностно развитие "Аз" ще ти разкрие твоите скрити способности и ще идентифицира основните ценности, чрез които определяш решенията и действията си. Доброто познаване на собственото аз е особено важно за усъвършенстване на лидерските умения. Опознавайки себе си, можеш да започнеш да се справяш с недостатъците, да наблегнеш на своите силни страни и да достигнеш пълния си потенциал.

Разбери средата, която те заобикаля! – за да разбереш защо някой постъпва по определен начин …

Един лидер трябва да разбира не само себе си, но и също така да е наясно с хората, местата и изобщо нещата, които съставляват заобикалящата го среда. Чрез темата за социалното развитие, която ще наречем просто „Общуването”, ще усвоиш техники, необходими за разбиране и общуване с околните.

 

Темата за образователното/кариерното развитие ще ти помогне да придобиеш и усвоиш нови знания и умения за планиране на твоето  образователно и професионално развитие, да експериментираш с нови ситуации, да упражняваш на практика наученото.

Използвай ресурсите си ефективно!

След като изучиш средата, която те заобикаля, ще имаш нужда да изучиш съответните техники, които да ти помогнат да се превърнеш в катализатор на промяна в своята област. Лидерите трябва да умеят да ръководят както човешки, така и финансови и материални ресурси. Този портал ще ти предостави възможност за развиваш себе си в тази посока. Така например:

Икономическото развитие, което накратко ще наричаме „Парите” ще ти помогне да научиш как да управляваш парите и ресурсите си. 

Политическото развитие, или „Политиката“ представлява изкуството да се управляват материални и човешки ресурси ефективно от името и за благото на всички.

В съвременната и бързо променяща се технологична среда, технологичното развитие е неразделна част от лидерството. Раздел „Технологиите“ от твоя дневник ще ти помогне да вникнеш в технологичните ресурси, тъй като те оказват влияние на почти всяка област от нашия живот.

 

Сигурно вече се досещаш, че разгръщането на лидерския потенциал у веки един от нас и превръщането ни в истински лидери е обвързано с развитието ни в шест области– личностно, социално, кариерно/образователно, икономическо, политическо и технологично развитие. Заедно ще разгледаме подробно всяка една от тези области.